Eski tütün hangarından ‘teknoloji üssü' çıkardı

Samsun'daki eski tütün hangarlarını teknoloji üssüne çeviren teknoloji firması Reeder, Türkiye'nin en çok satılan yerli telefon markasına dönüştü. Firma uygun fiyatlı yerli cep telefonu ve tabletleriyle pandemide 5 kat büyüdü.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Kitap okuma oranını artırmak için 2009 yılında Türkiye'nin ilk e-kitap okuyucu cihazını piyasaya süren Sezen Sungur Saral ve Uygar Saral çifti, 10 yıl içinde Anadolu'dan bir teknoloji devi çıkardı. Reeder markasını Tayvan'dan ithal ettikleri e-kitap okuyucularına yazıp e-ticaret sitelerinde satarak işe başlayan iki girişimci, 2016'da Amerika'da düzenlenen Endevor programına davet edildiklerinde, yerel üretimin önemini görüp, Samsun'un ilk teknoloji fabrikasını kurmaya karar veriyor. Samsun Üniversitesi'nin içindeki eski tütün hangarlarını "teknoloji üssü"ne çeviren genç girişimciler, burada ürettikleri yerli cep telefonlarıyla bugün Türkiye akıllı telefon pazarında üçüncülüğe yükseldi.

2 MİLYON ADET ÜRETİM

Türkiye e-kitap okuyucu pazarında bugün % 95'lik pazar payına ulaşan firma müşteri ihtiyacı doğrultusunda tablet, telefon, robot süpürge, akıllı saat, akıllı bileklik gibi teknolojileri de ürün portföyüne ekledi. Pandeminin yerel üretimin önemini artırdığını ifade eden Reeder Yönetim Kurulu Başkanı Uygar Saral şunları kaydetti: "Enflasyonun da etkisiyle tüketici cep telefonu ve diğer teknolojik ürünlerde orta segmente yöneliyor. Çünkü bizim 5 bin TL'ye sattığımız telefonu rakiplerimiz minimum 8 ila 10 bin TL arasında fiyatlara satıyor. Dolayısıyla bütçesini düşünen tüketiciler bizi tercih ediyor. Yıllık üretim kapasitemiz telefon bazında şu an yaklaşık 1 milyon adet ve diğer teknolojik ürünlerimiz de yaklaşık 2 milyon civarında. Kapasitemizi yeni yılda en az üç kat artırıp yıllık 9 milyona yükselteceğiz. Hali hazırda Kıbrıs, İngiltere, Ukrayna ve Romanya'ya ihracat yapıyoruz. Kapasite artışımızı genişleterek ihraç pazarlarımızı da genişleteceğiz."

2023'TE 150 MAĞAZA AÇACAK

Pandemiyle birlikte e-ticarete kayan satın alma eğiliminin normalleşme süreciyle beraber artık yerinde görerek satın almaya döndüğünü kaydeden Saral, "Biz de buradan hareketle mağaza sayımızı artırıyoruz. Şu an itibarıyla Türkiye'de 74 mağazamız var. Sene sonuna kadar 100 şube sayısına ulaşacağız. 2023'te 250 mağaza olacağız" dedi. Lüks marka algısının yerini tasarruflu ve kaliteli ürünlere bıraktığını dile getiren Saral, "Biz de tüketicilerin bu talebine yanıt vermek için bu dönemde imalatımızı da çeşitlendirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yakın zamanda ürün portföyümüze drone, scooter ve güneş panelini de ekleyeceğiz" diye konuştu.

150 BİN TL'LİK BİR TELEFON GELİŞTİRİYOR

Yapay zeka üzerine ciddi çalışmaları olduğuna dikkat çeken Saral, "En heyecan verici çalışmamız ise Barcelona'da lansmanını yapmaya hazırlandığımız ve 150 bin TL'ye satacağımız ultra güvenli telefon olacak. İçindeki güvenlik teknolojisi neuroscience temelli bir güvenlik teknolojisi olacak. Bu telefon tamamen high-tech bir ürün. Şu anda telefonlarda kullandığımız güvenlik teknolojilerinin aslında pek de güvenli olmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Şifre, yüz tanıma, parmak izi gibi güvenlik seçeneklerini aşmanın yolu bir şekilde bulunabiliyor. Bu ürün ise şu ana kadar kullanıcılara hiç sunulmamış olan bir güvenlik teknolojisiyle açılacak. O kişinin yüzü, parmağı, şifresi ile açılmayacak. Açılabilmesi için o kişinin kanlı canlı olarak orada olması gerekecek. Reeder markalı bu ürünümüzün tüketiciye satışının ise 2023 Kasım ayında olmasını planlıyoruz" dedi.

700 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

2020 yılında 123 milyon TL aktif büyükle ulaşan Reeder, 2021'de bu rakamı 540 milyon TL'ye çıkardı. Bu yıl sonu itibarıyla 1.8 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmayı hedeflediklerini açıklayan Saral, yılı 450 milyon TL kârla kapatacaklarını söyledi. Şirket 2023 yılı için de yüzde 150 büyüme planı yapıyor. 700 kişiye istihdam sağlayan firmanın çalışanlarının 258'i kadınlardan oluşuyor. Gelecekte tamamen Türk serverlarında çalışan Türk işletim sistemine sahip bir telefon üzerine çalıştıklarını anlatan Saral, "Ayrıca Nokia'nın yazılım birimini satın alma görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.