Eski SEKA fabrikası kağıt üssüne dönüştü

Balıkesir'deki eski SEKA kağıt fabrikası kağıt dönüşüm üssüne dönüştü. Tesisi 300 milyon euro yatırımla modernize eden Varaka, yılda 230 bin tona yakın üretim yapıyor. Ürün, ambalaj olarak kullanılıyor.

SERDAR SAĞLAM

SEKA Balıkesir Kağıt Fabrikası, küllerinden yeniden doğdu. Yerli gazete ve kitap kağıdı üretimi yapmak için 1981 yılında faaliyete geçen SEKA Balıkesir Kâğıt Fabrikası, 1997 yılında özelleştirme kapsamında anonim şirkete dönüştürüldü. 2003 yılında ise Albayrak Grubu tarafından satın alındı. Varaka Kağıt olarak tesise o tarihten bu yana 300 milyon euro yatırım yaptıklarını söyleyen Varaka Genel Müdür Yardımcısı Mürşit Tetik, yıllık 230 bin ton üretim kapasitesini gördüklerini söyledi. Bir grup gazeteciye tesisi gezdiren ve üretim hakkında bilgi veren Tetik, tesisin yüzde 100 geri dönüştürülmüş kağıt ürettiğini söyledi.

110 bin metrekare kapalı alanda üretim yapılan fabrikada, hammadde olarak yıllık 250 bin ton hurda kağıdın geri dönüştürülerek ekonomiye katkı sunulduğunu belirten Tetik, "Yaklaşık 500 kişinin çalıştığı fabrikada, geçen yıl 8 bin 128 tampon üretildi, 107 bin 351 bobin işlem gördü, 8 bin 256 araçla sevkıyat yapıldı, 191 bin 219 ton kömür tüketildi ve 238 bin 885 megavat (MW) elektrik üretimi gerçekleştirildi" dedi.

AMBALAJ YAPILIYOR

Yurtiçinden ve dışından gelen muhtelif hurda kağıtları, fabrikada geri dönüştürdüklerini belirten Mürşit Tetik, şunları kaydetti: "Çeşitli aşamalardan geçirerek nihai formuna kavuşturduğumuz dönüştürülmüş kağıt, ambalaj sektöründe kullanılıyor."

TÜRKİYE'DE AYRIŞTIRMA BİLİNCİ ÇOK YETERSİZ

Tesiste kullandıkları atık kağıtların yüzde 70'ni Türkiye'den temin ettiklerini belirten Tetik, yüzde 30'un ise ithal edildiğini söyledi. "Türkiye'de ayrıştırma kültürü olmadığı için vahşi toplama yöntemiyle kağıt alımı yapıyoruz" diyen Tetik, "Bu bize maliyet demek, bu hepimizin cebinden çıkıyor. Yurtdışından gelenler daha temiz ve maliyeti az. Günlük 500-1000 ton arasında hammaddeyi işleyebiliyoruz. 1 ton atıktan 800-900 kilo net kağıt elde edebiliyoruz" diye konuştu.

YATIRIMLAR SÜRECEK

Fabrikanın endüstri 4.0'a uygun olduğunu belirten Tetik, şunları söyledi: "Deşarj edilen suların yüzde 70'i tekrar kullanılıyor. Aynı zamanda Ar-Ge ile kağıtta kullanılan kimyasalı kendimiz ürettik. Makinelerimiz 700 konteynerle İspanya'dan getirilip burada birleştirildi. Yatırımlarımız sürecek ve burayı kağıt üssü haline getireceğiz. Yıllık ciromuz 2 milyar lira."

ESKİ FABRİKA BİNASI KORUNUYOR

Tesisin içindeki eski SEKA fabrikası şu anda depo olarak kullanılıyor. Aynı zamanda eski hat müze mantığıyla korunmuş. Hattan çıkan son kağıt fotoğrafta görülüyor.

YENİ ÜRETİM BANTI