Eşini dostunu 1 milyar $'la zengin etmiş! 

Macaristan'da merkez bankası skandalı... Üç yıl önce göreve gelen Merkez Bankası Başkanı Gyorgy Matolcsy, kendisinin kurduğu ve yakınlarının da çalıştığı altı vakfa 1 milyar $ aktarmakla suçlanıyor. Başkan Matolcsy'den söz konusu parayla ilgili hesap dökümleri istendi.

Merkez  bankalarının küresel ekonominin gündemine yerleştiği bir dönemde Avrupa’da bir merkez bankası başkanı, faiz kararları dışında bir konuyla piyasaları adeta salladı. Bloomberg’in haberine göre, Macaristan Merkez Bankası Başkanı Gyorgy Matolcsy, üç yıllık görev süresi boyunca yaklaşık 1 milyar doları, kendisinin kurduğu altı vakfa aktardı. Matolcsy, hem Merkez Bankası Yönetim Kurulu’ndan hem Avrupa Birliği (AB) yetkililerinden sert tepkiler alıyor. Habere göre Başbakan Viktor Orban, NATO üyesi Macaristan’ın savunma bütçesine denk gelen bu miktarın akışını gizlemeye çalışıyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi, Matolcsy ve Orban’a yakın, bu parayla bağlantısı olan isimlere ait hesapların ve transferlerin dökümünü istedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILIYOR

Konuyla ilgili soruşturma Banka’nın başkent Budapeşte’deki genel merkezinde başlayacak. 2014’te 1,8 milyar dolar değerinde daha önce görülmemiş bir kazanç sağlayan ve devlete temettü ödemekle yükümlü olmayan Matolcsy’in, finansal okuryazarlığı artırmak için kurduğu vakıfların sermayelerini açıklaması bekleniyor.

Oğlunun fabrikası var

Belgelere göre, NHB Novekedesi Hitel Bankası, altı vakfın ikisinden 2014’te en az 90 milyon dolar aldı. Banka bu dönemde mevduatlarını dörde katladı. NHB’nin geçen yıl devraldığı mobilya fabrikasının sahibi ise Matolcsy’nin oğlu. NHB’nin en önemli sermaye kaynaklarından biri Matolcsy’nin başkanı olduğu, 218 milyon dolarlık Pada Vakfı. Pada’nin direktörü de, Matolcsy’nin kuzeniyle evli.