Eşi görülmemiş kaynak girişi var

Bakan Şimşek, “Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var. Program beklenilenden daha iyi çalışıyor” dedi. Şimşek, Dünya Bankası'nın 3 yılda 60 milyar dolar kullandıracağını da açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var. Program beklenilenden daha iyi çalışıyor. Bazı alanlar sabır, kararlılık gerektiriyor" dedi. NTV'nin canlı yayınına katılan "Çok büyük ihtimalle bu ay içerisinde Dünya Bankası Başkanı bizi ziyarete gelecek. Asya Altyapı ve Yatırım Bankası Başkanı takvimde değişiklik olmazsa o da gelecek. Şu anda taahhüt veya taahhüte dönüşecek pozisyonları dikkate alırsanız 60 milyar doların üzerinde bir kaynağı önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye'ye kanalize edecekler. Biz sırtımızı sıcak paraya dayamıyoruz" dedi.

Şimşek "Son 12 ayda yaklaşık net bazda 17 milyar dolarlık yabancı girişi var. Yabancıların tahvillerdeki oranı yüzde 10'lara gidiyor. Enflasyonu indireceğimize dair güven arttığı zaman ben inanıyorum çok ciddi fon akışı olacak" diye konuştu.

EN KÖTÜ GERİDE KALDI

Bakan Şimşek "Gelinen noktada net ihracatın büyümeye katkısı artı 1.6'ya döndü. İç talep hala güçlü ama aşırı ısınmadan, ılımlı bir patikaya geçiş var. KKM'de hacim 70 milyar doların altına indi. Ekonomik programı 2-2.5 yıl kararlı biçimde uygulayacağız" dedi. Şimşek, enflasyonda kalıcı düşüşün haziranda başlayacağını söyledi. Şimşek, 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğüne işaret ederek "En kötüsü geride kaldı. Enflasyon kalıcı olarak düşecek ama bütün aktörlerin sabırlı olması lazım, biz de kararlıyız. Hizmetlerdeki fiyat katılığı çözmek zaman alacak. Otomotiv ve gayrimenkulde fiyatlar düşüyor, enflasyondaki düşüş hissediliyor. Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor" diye konuştu.

KİRADA SINIR KALKIYOR

"Özellikle vergide adalet ve etkinliği sağlayacak bir reform için çalışmamızda son aşamaya geldik. Haziran ayına yetişir mi bilmiyorum" diyen Şimşek yüzde 25'lik kira zammı sınırının kalkacağını işaret etti. Şimşek "Hiçbir şey yapmazsak düzenleme temmuzda ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok" dedi.

MERKEZ 1.5 MİLYAR DOLAR ARTIYA GEÇTİ

Ekonomi yönetiminin, para ve maliye politikaları kapsamında son dönemde attığı adımların da etkisiyle Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervleri 2020'den beri ilk kez artıya geçerek 1.5 milyar dolara çıktı. Bakan Şimşek "Eksi rezerv gündem olmaktan çıktı. Kısa vadeli kaynaklara sırtımızı dayamıyoruz. Merkez Bankası'na son 2 ayda 65 milyar dolar kaynak girişi oldu" dedi.