Esas Holding gençleri yerelde güçlendirecek

Gençlerin önündeki engelleri kaldırmak için 9 yıl önce yola çıkan Esas Holding, bu yıl yereldeki gençleri daha fazla güçlendirmeye yönelik yeni projeleri hayata geçirecek.

HABER MERKEZİ

Genç işsizliğin azaltılmasına ve nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasına destek olmak için birçok şirket ve sivil toplum örgütü birlikte çaba sarfediyor. Onlardan biri de Esas Holding. Merhum Şevket Sabancı ve ailesi tarafından 2000 yılında kurulan Esas Holding'in sosyal fayda odaklı yatırım birimi Esas Sosyal, 2015 yılından bu yana gençlik ve istihdam alanında sürdürülebilir ve ölçülebilir etki yaratıyor. 'İlk Fırsat', 'İngilizce Fırsatım' ve 'Mezun Programları' ile işverenlerce daha az tercih edilen devlet üniversitelerinden mezun gençlerin; iş hayatına özgüvenli, donanımlı ve sorumluluk sahibi bireyler olarak adım atmalarını amaçlıyor.

15 AY İŞ ARIYORLAR

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı, 2015 yılında 'Gençlere Fırsat Geleceğe Yatırım' diyerek çıktıkları bu yolda, 4 bin kişilik güçlü ve paylaşan bir ekosistem yarattıklarını, 50 kurumsal destekçi ve 44 sivil toplum kuruluşunu (STK) bir araya getirdiklerini söyledi. Esas Sosyal programları için gerçekleştirilen her 1 liralık yatırımın 2.5 katı kadar sosyal değer yarattığını belirten Kamışlı, bu gururla yeni hedefler belirlediklerini söyledi. Esas Sosyal olarak yaratılan sosyal faydanın yerele de yayılması gerektiğine inandıklarını belirten Kamışlı, "İngilizce Fırsatım Programı ile attığımız yerelleşme adımını büyütmek istiyoruz. Son yıllarda yereli güçlendirmenin daha da önemli hale geldiğini görüyor ve bu yıl İlk Fırsat Programımız kapsamında Anadolu'da faaliyet gösteren STK'ların sayısını artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Emine Sabancı Kamışlı (sağdan ikinci) ve Özlem Akgün Eşmeler (solda), çalışmalarını Esas Holding'in sosyal destek programlarından yararlanan gençlerle birlikte anlattı.

MÜLAKATA ÇAĞRILMIYOR

Esas Sosyal Programlar Direktörü Özlem Akgün Eşmeler ise geçen yıl 73 ilde yeni mezun 1400 genç ile istihdama yönelik ihtiyacı tespit için yaptıkları araştırmada, gençlerin ortalama 15 ay iş aradığını gördüklerini söyledi. Bu sürenin 2013'te ise 13 ay olduğunu belirten Eşmeler, ayrıca gençlerin yüzde 25'inin hiç iş mülakatına çağrılmadığını da kaydetti.

FİRMALAR GENÇLERE FIRSAT VERİN

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) en son açıkladığı Kasım 2023 verilerine göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0.3 puanlık artışla yüzde 16.5 oldu. İşsizliği azaltmak için hem gençlere ve ailelerine hem de işverenlere önemli görevler düştüğünü belirten Emine Kamışlı, "Gençler maaş beğenmemezlik yapmamalı, ilk işinde asgari ücretle de olsa başlamalı, daha sonra yolculuğuna farklı devam edebilir. Aileler de çocuklarına 'asgari ücretle çalışacağına ben bakarım' dememeli. İşverenler ise gençlere fırsat vermeli, mutlaka mülakata çağırmalı, staj imkanıyla deneyim kazanmalarını sağlamalı" dedi.