Erken emeklilik var mı? Erken emeklilik başvuru şartları nedir?

Erken emeklilik var mı, Erken emeklilik başvuru şartları nelerdir? Vatandaşlar bu soruların cevabı merak ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası geçtiğimiz günlerde yüz binlerce prim borçlusunu emekli edebilecek 'Krediyle Emeklilik Protokolü'nü imzaladı. Borçlu vatandaşlara emeklilik imkanı getiren düzenlemeden yararlanmak için son gün 31 Ekim. Emeklilik erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşma kadar çıkabiliyor. Ancak prim günü düşük olduğu için erken emeklilik olarak değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun" geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), borçlarını ödeyerek emekli olabilecek 4B (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılara yönelik bankalar ile görüşmeler yaptı ve Ziraat Bankası ile anlaşıldı. Konuya ilişkin detayları açıklayan İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Sadettin Orhan “Yaş ve prim günü itibariyle emekliliğe hak kazanmışsınız fakat SGK'ya birikmiş prim borcunuz sebebiyle emekli olamıyorsunuz. Ya da hizmet borçlanması (askerlik, doğum, yurt dışı vb) yapmanız halinde emekli olabileceksiniz fakat elinizde borçlanma bedelini ödeyecek toplu paranız yok. İşte bu noktada krediyle emeklilik uygulaması devreye giriyor" dedi. Toplu ödemeyi vatandaş yerine bankanın yaptığını belirten Orhan “Bağlanan emekli aylığınızdan kredi borcunuz ödeniyor. Uygulama özellikle Bağ-Kur (4/b) prim borçluları için kolaylık sağlıyor" diye konuştu.

Yapmanız gerekenler

Geçtiğimiz yıllarda da birkaç defa uygulanan krediyle emeklilik yöntemi, son olarak SGK ile Ziraat Bankası arasında 5 Eylül 2016 tarihinde imzalanan protokolle yürürlüğe girdi. Orhan krediyle emeklilik sürecini anlattı:

“Öncelikle SGK müdürlüğüne başvurarak, krediyle emeklilik uygulamasından yararlanmak istediğinizi beyan ediyorsunuz.
SGK müdürlüğü dosyanızı inceliyor, borcunuzu ödemeniz veya hizmet borçlanması yapmanız halinde emekliliğe hak kazanıp kazanmadığınızı tespit ediyor.

Borcunuzu ödemeniz veya borçlanma yapmanız halinde emekli olabiliyorsanız, SGK müdürlüğü size 'Prim Borcunu Ödemesi Halinde Emekli Olabilecek' yazısı veriyor.

Bu yazıyla en yakın Ziraat Bankası şubesine giderek kredi başvurusu yapıyorsunuz. Ziraat Bankası, sizin borcunuzu SGK'ya ödüyor. SGK size emekli maaşınızı bağlıyor ve kredi taksitleri emekli maaşınızdan aylık olarak kesilmeye başlıyor. Böylece hem SGK'ya borcunuzu ödemiş oluyorsunuz, hem emekli aylığı ve sağlık sigortanıza kavuşmuş oluyorsunuz."

Kimler yararlanabiliyor?

Krediyle emeklilik uygulamasından;

Şirket ortakları

Esnaf ve sanatkarlar

Köy ve mahalle muhtarları

Çiftçiler

Hizmet borçlanmasıyla emekli olabilecek tüm sigortalılar yararlanabiliyor.

Son başvuru tarihi 31 Ekim 2016

Söz konusu uygulamada en önemli şartın prim borcunu ödediğinde veya hizmet borçlanması yaptığında emeklilik şartlarının (yaş, prim günü) sağlanması olduğunu belirten Orhan, “Yüz binlerce kişiyi yakından ilgilendiren uygulamadan yararlanabilmek için son başvuru tarihi 31 Ekim 2016'dır. Bu arada SGK'nın, finans kurumlarıyla da benzer bir protokol yapması uygulamadan yararlanacak kişi sayısını daha da artırabilecektir." ifadelerini kullandı.

Çalışana müjde! Erken emeklilik...

Erken emeklilik denilince akla 15 yıl hizmet süresi ve 3600 günle emeklilik gelir. Aslında bu emeklilikte yaş şartı düşük değildir. Erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşma kadar çıkabiliyor. Ancak prim günü düşük olduğu için erken emeklilik olarak değerlendiriliyor. SSK kapsamında 15 yıl ve 3600 günle sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar yararlanabiliyor. Bugüne göre kolay 8 Eylül 1999 veya sonrasında sigorta başlangıcı olanlar ise bu şartlardan yararlanamıyorlar. Ancak bu tarihten sonra işe başlayanlar da üzülmesin. Onların emekli olma şartları da bugüne göre oldukça kolay. Sigorta girişi 8 Eylül 1999 veya sonrası olanlar SSK kapsamında 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim günü ve 58 (kadm), 60 (erkek) yaş şartıyla emekli olabiliyor. 30 Nisan 2008'den sonra SSK'lı olanlarda emeklilik için 5400 gün gerekiyor.

YENİ NESİL ÇOK ÇALIŞACAK

1999'dan önce sigortalı olanlar bugün daha şanslı. Hatta 17 yıl önceki yasaya göre; 20 yıl sigortası olanlar 38-40 yaşlarında emekli olabiliyordu. Ancak yeni nesil için durum pek de iç açıcı değil. Öyle ki babası ya da dedesi 40-45 yaşmda emekli maaşma hak kazanırken, o tam 15 ya da 20 yıl fazladan bekleyecek. 2008'den sonra işe başlayanların 2035 yılma kadar 7200 gün prim ödemesi gerekecek. Bu durumda kadm için 58, erkek için 60 yaş şartı aranacak. Yaş şartı kademeli olarak 65'e çıkacak.

BAŞKA KİMLER AVANTAJLI?

Bağ-Kur'luya kolaylık Her ne kadar Bağ-Kur'dan emekli olma şartı zor olsa da bu sigortalılara da bazı kolaylıklar sağlanmış durumda. SSK için 3600 prim gün süresi yeterken Bağ-Kur kapsamında erken emeklilik 15 tam yıl yani 5400 prim günü ile mümkün. Sigorta başlangıcı Eylül 1999 veya olanlar açısından da 5400 gün geçerlidir, ancak bunlar için yaş şartı kademeli bir şekilde yükseltilmiştir. Sigorta girişi 1 Mayıs 2008 tarihinden önce olan memurlar da 15 yılla kısmi emekli olabiliyor. Ayrıca, sigorta başlangıcı 1 Mayıs 2008'den önce olan SSK'lılardan engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananlar özel şartlarla emeklilik imkanına sahip. Buna göre; yüzde 80-100 arası engelliliği olanlar yaşları ne olursa olsun en az 15 yıl ve 3600 günle, yüzde 60-79.9 arası engelliliği olanlar yaşları ne olursa olsun en az 18 yıl sigortalılık süresi ve 4000 günle emekli olabilirler.