'Erkek işi' kaynakçılığa kadın dünya şampiyonu

Türkiye'de ‘erkek işi' olarak görülen mesleklerde kadın girişimcilerin ağırlığı artıyor. Altı yıllık kaynak ustası Aysun Poyrazoğlu, Japonya'da yapılan dünya şampiyonasında üçüncü, Avrupa'da birinci oldu.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Hayatın her alanında aktif rol oynamaya başlayan kadınlar, sanayi sektöründe de erkeklere rakip oluyor. Airfel markasını satın alarak 2011 yılında Türkiye iklimlendirme pazarına giriş yapan Japon devi Daikin'de çalışan kaynakçı kadınlar elde ettikleri başarılarla dünyada adlarından söz ettiriyor. Sakarya Hendek'teki fabrikada toplam 110 kaynakçı çalışıyor, bunların 95'i kadın. Altı yıldır Daikin'de kaynakçı olarak çalışan Aysun Poyrazoğlu, 20 ülkede çoğu erkek 52 yarışmacının yarıştığı dünya şampiyonasında iki puan farkla üçüncü Avrupa'da ise birinci oldu.

MAAŞ 5 BİN TL'DEN BAŞLIYOR

Olimpik kaynak yarışmalarından bahsedildiğinde bu alanda gidebildiği en yüksek mertebeye ulaşmaya karar verdiğini ifade eden 28 yaşındaki Aysun Poyrazoğlu, "Ben mesleklerin kadını, erkeği olduğuna inanmıyorum. Azimle çalışan herkesin istediği konuma geleceğini düşünüyorum. 6 yıldır kaynak işi yapıyorum. 2018 yılında dünya şampiyonu oldum. Gelecekteki hedeflerimin en başında alanımdaki bütün eğitimleri tamamlayıp Daikin firmamızın resmi eğitmeni olup bu alanda ilerlemek isteyen arkadaşlarıma bilgilerimi, tecrübelerimi aktarmak ve gelecekte yeni şampiyonlar yetiştirmek var" ifadelerini kullandı. Üç haftalık eğitimlerin ardından tersanelerde, marangozhane ve endüstrinin diğer tüm alanlarında çalışma olanağı bulan kadın kaynakçıların maaşı 5 bin TL'den başlayıp 7 bin TL seviyelerine kadar çıkıyor.

HEDEF %50'YE ÇIKARMAK

Özel bir gözlük ve koruyucu diğer gereçler kullanarak metal parçaları birbirine sabit hale getiren kaynak ustaları, sanayinin her alanında istihdam edilebiliyor. Sanayideki birçok şirket, yeterli sayıda kaynak ustası olmadığı için Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerden kaynak ustası getirmek zorunda kalıyor. Bu nedenle istihdam açığının olduğu bu alanda yeni ustaların yetiştirilmesi büyük önem taşıyor. Kaynak mesleğinin nakış gibi ince işçilik istediğine işaret eden Daikin Türkiye CEO'su Hasan Önder, "Kadınlar her alanda birleştirici rol üstleniyor. Bu nedenle kaynak işi için biçilmiş kaftanlar. Türkiye fabrikamızdaki 1600 çalışanın yüzde 30'u kadın. Hedefimiz bunu yüzde 50'ye çıkarmak" dedi.

YILDA 100 KİŞİYE EĞİTİM VERİLİYOR

1963 yılından bu yana döküm, vana ve kaynak sektörlerine yönelik üretim yapan Gedik Holding de kadın kaynak ustası yetiştiren kurumlar arasında yer alıyor. Türkiye'nin ilk kaynak mühendisinin babası olduğunu hatırlatan Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, "Gedik, bir kaynak okuludur. 60 yıldır kaynakçılık eğitimleri veriyoruz. İŞKUR ortaklığıyla düzenlediğimiz Kadın Kaynakçı Yetiştirme Kursu'nda 4-5 hafta süren eğitimlerle çok iyi kaynakçılar yetiştirdik. Daha sonra kendi başımıza da kurslar düzenledik. Hedefimiz her yıl 100 kadın kaynakçı yetiştirmek" ifadelerini kullandı.