Türkiye ile Rusya arasında doğalgazda tahkim süreci başlarken, gözler diplomatik gerginlik nedeniyle gaz akışında kesinti olup olmayacağına çevrildi. Kış ayları yaklaşırken, yaşanan bu endişeye yönelik Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’dan rahatlatan mesaj geldi. STAR’a enerji piyasasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, doğalgazla ilgili BOTAŞ ve özel depolama şirketleri olduğunu belirterek, doğalgazda herhangi bir sıkıntı görünmediğini söyledi.
‘VERMİYORUM’ DİYEMEZ
“Kışın soğukta kalmayız” diyen Yılmaz, ulusal stokla ilgili BOTAŞ’ın belirli düzeyde depolama kapasitesi olduğuna dikkat çekti. Yılmaz “Yeterli depolama kapasitesi yok ama çalışmalar sürüyor. Tuz Gölü yapılıyor. Mersin’de de çalışmalar var. Gaz günlük siyasi şeylerle kesilebilecek bir emtia değil. Ticari olarak uluslararası sözleşmesi var. Rusya batmayı göze aldığı takdirde kesebilir. Uluslararası mahkemeler var. ‘Bugün gaz vermiyorum’ diyemez. İran ve Azerbaycan’dan gaz alıyoruz. Ayrıca LNG gazı da gemilerle Cezayir ve Katar’dan geliyor” diye konuştu.
TÜKETİCİNİN FATURASINI REKLAM DÜŞÜRECEK
Tüketicileri mağdur eden mevzuata aykırı davranışları görmezden gelemeyeceklerini aktaran Yılmaz, “Tüketiciyi üzeni misliyle üzeriz dedik. Haksız uygulamanın karşısında ne pahasına olursa olsun EPDK olarak karşısında dururuz” ifadelerini kullandı. EPDK Başkanı Yılmaz, elektrik direkleri ve kira gibi gelirlerden sadece dağıtım şirketlerinin istifade etmemesi gerektiğini söyledi. Hem tüketici hem de dağıtım şirketlerinin kazanması gerektiğini dile getiren Yılmaz “Dağıtım şirketlerinin yansıtılmasın gibi eylemleri oldu. Dağıtım şirketlerinin bu eylemlerden vazgeçmesi lazım. Ciddi gelirler var, iletim şebekesinin dağıtım şebekesinin farklı telekomünikasyon sisteminde kullanılması gibi. Yeni fırsatlar teknoloji geliştikçe yeni gelir unsurları çıkabilir. EPDK olarak biz bunu çalışıyoruz. Şirketlere nasıl olumlu katkı sağlar tüketici nasıl fayda sağlar. Tüketiciye giden enerji fiyatına katkı sağlamalı. Tüketiciye faydası olmayan tek taraflı bir düzenleme EPDK’nın varlık sebebiyle örtüşmez” dedi.
KAÇAKLA ELEKTRİKLE MÜCADELE TERÖR ENGELİ
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde elektrikte kayıp ve kaçak problemi olduğunu dile getiren EPDK Başkanı Yılmaz, konunun teknik bir sorun olmadığına dikkat çekti. Bir takım sosyolojik durum ve 40 senelik tarihi olan bir problem olduğunu ifade eden Yılmaz “Önceden biraz hedefi büyük tutmuştuk. Dağıtım şirketleri buralarda gayretli çalışsınlar diye. Orda maalesef terör olayları kayıp kaçakla mücadelede olumsuz etkiler yarattı. Kayıp kaçakla mücadelede bunları göz ardı edemiyorsunuz. Dengeli bir mücadele öngördük. Yasal düzenlemelerde yapıldı. Bu çerçevede ikincil düzenlemeler yaparak bölgenin kayıp kaçağı ile ilgili gerçeğe uygun verileri elde ettikten sonra kararlar alacağız, metodolojimizi de ona göre yapacağız” şeklinde konuştu.
SERBEST TÜKETİCİ İLE ELEKTRİĞİN % 35 UCUZLAMASI MÜMKÜN DEĞİL
Serbest tüketici limitinin sıfırlanmasına yönelik hükümetin enerji politikasında hedef olduğunu belirten Mustafa Yılmaz, bunun gerçekleşmesi için bir takım alt yapının yeterli düzeyde tamamlanması gerektiğini kaydetti. Piyasada ciddi bir müşteri olduğu ve hepsine yönelik serbest tüketici şapkasıyla enerji verilmediğini dile getiren Yılmaz şunları söyledi: “Mevcut olan serbest tüketici hakkını elde edenlerle ilgili rekabet yapmalarını istiyoruz. Rekabetin oluştuğu kanaatinde değilim. Gazetelere serbest tüketici limiti sıfırlandığı takdirde yüzde 30-35 enerji maliyetinin ucuzlayacağı bilgiler yansıyor. Yok böyle bir şey. Burada belki EPDK üzerinden bir takım dağıtım şirketleri salvolar yapıyorlar. Nasıl ucuzlayacak. Kar marjı kaç ki? Mümkün değil”
SAYAÇ KART BEDELİ YOK
EPDK Başkanı Yılmaz, doğalgazda hazır kartlı sayaçların sorununun çözüldüğünü belirterek proje onayı adı altında alınan bedellerin iadesine başlanıldığını kaydetti. Elektrik dağıtım şirketleri tarafından değiştirilen sayaçlara yönelik de gelişmelerin yakından takip edildiğini ifade eden Yılmaz, sayaç bedelini şahısların ödemeyeceğini kaydetti.
JET YAKITINA TEDBİR
EPDK Başkanı Yılmaz, kaçak akaryakıtla ilgili ciddi mesafe alındığını ifade ederek şunları söyledi: “Markersız bir ürün pompadan geçerse görüyoruz. Uçak yakıtı vergisiz olduğu için gaz yağı ile birlikte istasyonlarda ve istasyon dışında sisteme girmeden karıştırarak satma eğilimi gösterilebiliyor. Biz bunu taleplerdn görüyoruz. Hemen tedbir alıyoruz.”
AKARYAKITTA 1 KURUŞ ZAMIN YILLIK GETİRİSİ 300 MİLYON TL
EPDK Başkanı Yılmaz, akaryakıt fiyatlarını anlık olarak takip ettiklerini ifade ederek piyasanın bu konuda disiplinize olduğunu söyledi. Dağıtım şirketlerinin özellikle akaryakıt istasyonları ile olan sözleşmelerini yenilerken gerçek rekabet ortamını dikkate almaları gerektiğini ifade eden Yılmaz “Bayi transferinde rekabet olunca mağdur olacaklarını gerçek rekabetin fiyatta olması gerektiğini düşünüyoruz. ‘Önünüzü görün hesabınınız yapın aksi takdirde zarar eden siz olursunuz’ deyince, sektörde eylemlerini kendisi düzeltti. 5-10 milyon dolara bayi transferi vardı. Ama bunu verdiği takdirde serbest piyasa deyip akaryakıt fiyatına 1, 2, 3, 5 kuruş zam yapayım ben yapınca öbürüde yapar anlayışından vazgeçmek lazım. Biz bunun üzerinde duruyoruz. Bunu tüketiciden çıkartmaya yönelik eylem görünce müdahale ediyoruz. Akaryakıt sektörü gerçek yapıları üzerine oturuyor. 1 kuruşun Türkiye çapındaki yıllık getirisi 250-300 milyon TL arasında” değerlendirmesinde bulundu.