Enkaz geliriyle 40 bin noktaya ‘sıfır atık' gelir

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği Kurucu Başkanı Eren, “İçimizi burkan bu büyük felakette ortaya çıkan enkaz ve ev içi araç ve gereçlerin neredeyse yüzde 80'i geri dönüştürülebiliyor.

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Kurucu Başkanı Fatih Eren, "İçimizi burkan bu büyük felakette ortaya çıkan enkaz ve ev içi araç ve gereçlerin neredeyse yüzde 80'i geri dönüştürülebiliyor. GEKADER olarak yaptığımız hesaplamalarda 11 ilde toplamda 582 bin yıkılan ve yıkılmayı bekleyen bağımsız birimden 100 milyon ton kütle ortaya çıkacak. Bu kütlenin geri dönüşümü yapıldıktan ortaya yaklaşık olarak 20 milyar TL'lik bir kaynak çıkmış olacak. GEKADER üyeleri olarak bizler bu dönüşümde elimizi enkazın altına sokmaya hazırız" dedi.

SOMUT BİR ADIM OLUR

Fatih Eren, "20 milyar TL ile neler yapabileceğine dair hazırladığımız çalışmada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hayata geçirmek istediği sıfır atık projesine çok ciddi manada bir katkı sunacağını görüyoruz. Türkiye'nin 40 bin noktasına depozito iade sistemi kurulabilir. Böylece sürdürülebilir ekonomi adına da somut bir adım daha atmış olabiliriz" dedi.

ASBEST RİSKİNE KARŞI ÖNLEM ALINMALI

Afet bölgesindeki dönüşüm çalışmalarında asbest konusuna dikkat çeken Fatih Eren, "Yıkımlardan sonra asbest kimyasalına maruz kalınması kaçınılmaz oluyor. Asbest inşaatlarda ses ve ısı yalıtımında, su yalıtımında asbest kullanılıyor. Şu an afet bölgelerinde yıkım yapılan tüm binalara ve çevresine asbestin yayıldığını tahmin ediyoruz. Burada enkazı kaldıran görevli personelin mutlaka eldiven ve nitelikli maskelerle çalışmaları kanserojen madde olan asbestten korunma noktasında kritik derece önem arz ediyor" şeklinde konuştu.