Engelleri kaldırma yolunda Birleşmiş Milletler’e gidiyor

Engelli bireylerin hayata karışabilmesi için elini taşın altına koyan Vestel’in ‘Erişilebilirlik Projesi’, 14-15 Haziran’da Birleşmiş Milletler’in engelli hakları oturumunda anlatılacak. Akıllı Baston WeWALK da burada dünya vitrinine çıkacak. 

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Türkiye’de son yıllarda gerek devlet gerekse de şirketler ve sivil toplum kuruluşları tarafından engellilere yönelik pek çok proje yürütülüyor. Bu konuda elini taşın altına koyan şirketlerden biri de Vestel. Engellilerin topluma katılımı yolunda uzun süredir projeler geliştiren Vestel, engelli erişimine uygun ürünleri, engelli istihdamını ve sosyal sorumluluk çalışmalarını ‘Erişilebilirlik Projesi’ çatısı adı altında topladı. Manisa’da 1 milyon metrekare alan üzerine kurulu Vestel City ziyaretimizde Vestel CEO'su Turan Erdoğan, hem bu projeyi anlattı hem de Birleşmiş Milletler’de (BM) yapacakları sunumun heyecanını paylaştı. 

GÖRÜCÜYE ÇIKACAK 

Vestel'in ‘Erişilebilirlik Projesi’ dünyada da ses getirmiş. Hatta BM, 2 yılda bir toplanan genel kurulunda düzenlenecek engelli hakları oturumunda, Vestel’in bu konuda sunum yapmasını talep etmiş. Erdoğan, 14-15 Haziran’da gerçekleşecek sunumda, projenin detaylarını dünyayla paylaşacaklarını söyledi. Projenin en dikkat çeken unsurlarından biri olan, görme engellilere özel akıllı baston WeWALK da burada dünya vitrinine çıkacak. 

Mağazalar da erişilebilir  

Vestel mağazalarında bulunan tanıtım materyallerinin üzerine de Braille alfabesiyle açıklama eklediklerini anlatan Erdoğan, “Cevahir, İstinye Park ve Zorlu Center mağazalarımıza gelen görme engelli tüketicilerimiz ürün bilgileri yardım almadan edinebiliyorlar. Ayrıca bu mağazalarda  hissedilebilir yüzey uygulamasını gerçekleştirdik” diye konuştu. 

Engelli istihdamı %5’ten fazla

Vestel City’de özellikle işitme engelli çalışanların sayısı oldukça yüksek. Turan Erdoğan Vestel olarak Türkiye'nin dört bir yerindeki okulları ziyaret edip, işitme engelli öğrencilere 'kapılarının açık' olduğu duyurusu yaptıklarını söyledi. Turan, devletin şirketlere zorunlu kıldığı engelli birey istihdamının yüzde 3 seviyesinde olduğunu, Vestel’de ise ileri derece böbrek ve kalp hastası çalışanları da ekleyince bu oranın yüzde 5'in daha da üstüne çıktığını ifade etti.   

Beyaz eşyaya Braille alfabesi 

Vestel’de görme engelliler için beyaz eşyalarda Braille alfabesiyle kabartmalar bulunuyor. Ayrıca televizyonda Vestel Sesli Kumanda'yla, sesle kanal değiştirmek mümkün. Bir diğer dikkat çeken ürün de bedensel engellilerin gözüyle komut verebildiği özel televizyon.