Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) verilerine göre, enflasyondan korunmak isteyen yerli yatırımcı borsaya geri döndü. 2021'in nisan ayından itibaren düşüşe geçen ve 2021 yılı sonunda 2 milyon 355 bine kadar gerileyen Borsa İstanbul pay senedi piyasasında bakiyeli yatırımcı sayısı, 2022 yılında yeniden artışa geçti ve beş ayda yaklaşık 98 bin artarak mayıs ayında 2 milyon 453 bine çıktı. Geçen yıl nisan sonu itibarıyla 1 milyon 959 bine çıkarak tarihi rekor kıran pay senedi piyasasında ayda en az bir kez işlem yapan yatırımcı (aktif yatırımcı) sayısı ise bu yılın ocak ayında 1 milyon seviyesine kadar geriledikten sonra yeniden yükselişe geçti.
1.5 MİLYON YATIRIMCI
TSPB verilerine göre, pay senedindeki aktif yatırımcı sayısı nisan ayı sonu itibarıyla 1 milyon 468 bine çıktı. Geçen yılın mayıs sonunda 405,3 milyar lira olan yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları, bir yılda yaklaşık yüzde 90 artarak bu yılın mayıs sonu itibarıyla 760,7 milyar liraya çıktı. Yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarında bu yılın ilk beş ayındaki artış ise yüzde 45 (236 milyar lira) olarak kayıtlara geçti.
5.7 TRİLYONLUK VARLIK
TSPB tarafından açıklanan verilere göre, geçen yıl mayıs sonu itibarıyla 5 trilyon 716 milyar lira olan yurtiçi yerleşiklerin (yerli yatırımcılar) finansal varlıkları, bir yılda yüzde 80 oranında büyüyerek bu yıl mayıs ayı sonu itibarıyla 10 trilyon 241 milyar lira seviyesine yükseldi. Aralık 2021 ve Mayıs 2022'yi kapsayan beş aylık dönemde ise yerli yatırımcıların finansal varlıkları yüzde 32 oranında arttı.
TL MEVDUTLARI DÖVİZDEN HIZLI YÜKSELDİ
TSPB verilerine göre, ilk 5 ayda yerli yatırımcıların finansal varlıkları içerisinde en yüksek artış, pay senedi varlıklarının yanı sıra devlet iç borçlanma senedi ve TL mevduat varlıklarında yaşandı. Kur Korumalı Mevduat uygulamasının etkisiyle bu yılın başından itibaren artışa geçen yerli yatırımcıların TL mevduatları mayısta da büyümesini sürdürdü. 2021 sonunda 1.8 trilyon lira olan yerli yatırımcıların TL mevduatlardaki varlıkları yüzde 47 artışla mayıs sonunda 2.7 trilyon liraya ulaştı. Aynı dönemde döviz mevduatlarındaki artış ise yüzde 14.2 oranıyla sınırlı kaldı.
RESESYON ENDİŞESİ ARTIYOR
Enflasyonla mücadele küresel ekonomide resesyon endişelerini artırıyor. Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, "Küresel enerji fiyatlarının ikiye katlandığını görüyoruz. Bu bile tek başına resesyonu tetikleyebilir" diye konuştu.