Enflasyondaki düşüş yer açtı... Yılın son indirimi 250 baz puana çıkabilir

Ekonomistlere göre, enflasyonun yıl sonunda %12’nin altında kalacağı tahminiyle Merkez Bankası’nın son faiz indiriminde eli güçlendi. İndirimin 250 baz puana kadar çıkması bekleniyor.  

Merkez Bankası, bugün yılın son faiz kararını açıklıyor. Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bugünkü toplantısında politika faizinin 200-250 baz puan indirilebileceğini tahmin ediyor. Merkez Bankası, PPK toplantısının 8’incisini gerçekleştirilecek. Bir önceki toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, 250 baz puanlık indirimle yüzde 16.50’den yüzde 14’e çekilmişti. 

1000 PUAN DÜŞÜRDÜ

Faizin 1000 baz puan indirildiğini anımsatan ekonomistler, bugün de yüzde 11.50-12’ye çekileceğini tahmin ediyor. AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, Merkez’in aralık toplantısında enflasyonun yüzde 12 olarak revize edilen yıl sonu tahmininin altında kalma olasılığını gerekçe göstererek faiz indirimlerine devam edeceğini söyledi. 

YILI YÜZDE 12 İLE KAPATIR

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ve ekonomist Özlem Derici Şengül de, enflasyonda yaşanan düşüşle birlikte faiz indirimi için yer açıldığına dikkati çekti. Ekonomist Şengül, yüzde 12 seviyelerinde politika faiziyle yılın tamamlanabileceğini kaydetti.  

‘Reel’ seviye diğer gelişen ülkelere yaklaştı

Haluk Bürümcekçi, gelecek yıl enflasyonun ilk çeyrek boyunca yüzde 11.5 civarı olmasının olası göründüğünü ve faiz indirimlerine bir süre ara verilebileceğini belirtti. Beklenen enflasyona göre hesaplanan reel faiz seviyesinin benzer gelişmekte olan ülkelere yaklaşmasının da frene basılma ihtiyacını gösterdiğini kaydeden Bürümcekçi, bugünkü toplantıda bu yönde bir sinyal verilip verilmeyeceğinin de önemli olacağını vurguladı. Virtus Glocal Yönetici Ortağı İnanç Sözer de, Merkez Bankası’nın son indirim sonrası ‘bekle-gör’ politikası izleyeceğini söyledi.

SON 5 AYDIR CARİ FAZLA VERİYORUZ

Türkiye'nin son 12 aylık cari işlemler hesabı ekimde 4 milyar 336 milyon dolarla üst üste beş aydır fazla veriyor. TCMB verilerine göre, cari işlemler hesabı ekimde 1 milyar 549 milyon dolar fazla verirken, 12 aylık cari fazla 4 milyar 336 milyon dolar oldu. Bu gelişmede, bir önceki yılın aynı ayında 630 milyon dolar fazla veren ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret dengesinin bu yıl 924 milyon dolar açık vermesi etkili oldu. Altın ve enerji hariç cari işlemler fazlası ise, bir önceki yılın ekim ayına göre 700 milyon dolar azalarak 5 milyar 332 milyon dolar olarak gerçekleşti.

YABANCILAR NE BEKLİYOR?

Yabancı ekonomistler de, 150-200 baz puanlık faiz indirimi öngörüyor. İşte tahminler: l JP Morgan: 100 puan. l Rabobank: 150 puan. l Medley Global: 200 puan  l Commerzbank: 150 puan l  TD Securities: 175 puan l Societe Generale: 150 baz puan.