Enflasyonda kalıcı düşüşü görmeden faiz indirimi yok

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Reuters'a yaptığı açıklamada uzun süre faiz indirimini gündeme almalarının olası görünmediğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, "İndirim için enflasyonda kalıcı düşüşü görmek istediğimizi vurgulamak istiyorum" dedi. Ağbal "Kararlılığımız piyasa tarafından teyit edildikçe enflasyon beklentileri yıl sonu tahmin hedefimize yakınsayacak" diye konuştu. Ocak enflasyonunun tahminlere yönelik yukarı yönlü riskleri gösterdiğini belirten Ağbal, kalıcı fiyat istikrarının 'en önemli öncelik' olduğunu söyledi.

SWAP ANLAŞMASI YOK

Ağbal para politikasının 'güçlü bir dezenflasyonist denge gözetilerek' oluşturulacağını ve enflasyonun hedef patikadan sapma riskine işaret etmesi durumunda 'önden ilave sıkılaşma' yapacaklarını kaydetti. Ağbal yabancı merkez bankaları ile swap anlaşması yapma planının da olmadığını ifade etti. Ağbal piyasalara Merkez Bankası'nın politika kararlılığını bilincine vardıkça daha fazla sermaye girişi beklediklerini de belirterek "Ters dolarizasyon için gerekli koşullar oluşmaya başladı" dedi.

DOLAR 7.04 LİRAYA İNDİ

Dolar, Ağbal'ın açıklamasının ardından 7 liraya yaklaştı. Geçen hafta 7.30 düzeyine inen ve düşüş eğilimi bu hafta hızlanan dolar dün yüzde 1.5 düşerek 7.04 liraya kadar geriledi. Türkiye'nin risk primi (CDS) ise mart ayından bu yana ilk defa 300 baz puanın altına gerileyerek son 1 yılın en düşük seviyesine indi. CDS'ler 21 Nisan'da 650 puana yaklaşmıştı.