Akşam Gazetesi
Merkez Bankası'nın (TCMB) blog sayfası 'Merkez'in Güncesi'nde yer alan "İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu" başlıklı analize göre iklim değişikliği ile birlikte enflasyonun dozu artmaya başladı. Merkez Bankası Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nden Aslıhan Atabek Demirhan ve Simin Bayraktar tarafından hazırlanan raporda iklim değişikliğinin, gıda fiyatları üzerinden önemli bir enflasyonist baskı unsuru oluşturduğu vurgulandı.
DURUM TERSİNE DÖNDÜ
HER YIL 1.8 PUAN ARTIŞ
Söz konusu analizde, ilgili göstergeleri kullanarak Türkiye'de iklim değişikliği ile gıda enflasyonu arasındaki ilişkinin incelendiği belirtilerek, "Son yıllarda artan sıcaklık, uzayan kuraklık dönemleri, şiddetli fırtına ve seller gibi aşırı hava olaylarının daha sık ve yoğun seyretmesi, tarımsal üretim, tedarik zincirleri ve dolayısıyla gıda fiyatları açısından önemli bir risk unsuru olarak öne çıkmakta. Yapılan çalışmalar, iklim değişikliğinin 2035'e kadar her yıl küresel gıda maliyetlerini ortalama yüzde 1,5 ila yüzde 1,8 puan arasında artıracağını öngörüyor" ifadeleri kullanıldı.
AĞUSTOSTA YAVAŞLAMA OLACAK
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı'nın özetinde "Öncü göstergeler, ağustosta aylık enflasyonun gıda fiyatlarındaki düşük seyrin öncülüğünde yavaşlayacağına işaret etmektedir" denildi. Toplantı özetinde, "Aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası" denildi.
VATANDAŞIN BEKLENTİSİ YÜKSELDİ
Merkez Bankası, temmuzda 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentilerinin piyasa katılımcıları ve reel sektör için gerilerken, hanehalkı için yükseldiğini bildirdi. Ağustosta 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, hanehalkı için 1.1 puan artarak yüzde 73.1 seviyesine yükseldi.