Enflasyonda çözüm umudumuz pekişti

Patronlar kulubü TÜSİAD'ın patronu Özilhan, yürütülen ekonomik programa destek verdi. Özilhan, “Ekono-mi politikalarında güvenin yükseldiği bir döneme girdik. Enflasyonun çözüleceğine dair umut pekişti” dedi.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, enflasyonla mücadele mesajı verdi. Özilhan, Merkez Bankası'nın para politikasında sıkılaşma yönünde attığı adımların enflasyon sorununun çözüleceğine dair umudu pekiştirdiğini söyledi. Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen YİK toplantısının açılışında konuşan Özilhan dengelenme sürecinin başladığına dikkat çekerek "Yeni ekonomi yönetimiyle birlikte piyasaların ekonomi politikalarına güveninin yükseldiği bir döneme girdik" dedi.

BAŞARILI OLMALIYIZ

Risk priminin gerilemesinin uzun vadeli yatırımların finansmanını kolaylaştıracağına işaret eden Özilhan, geçen hafta açıklanan büyüme verilerine de değinerek yüksek enflasyonun geçmiş dönemde büyümenin yapısını bozduğunu, ekonominin, ihracat ve yatırıma değil yüksek tüketime dayalı bir patikaya oturduğunu aktardı. Büyümede artık dengelenme sürecinin başladığını vurgulayan Özilhan, aşırı tüketime dayanan bir büyüme modelinin sürdürülebilir olmadığını belirtti. Özilhan, "Enflasyonla mücadelede mutlaka başarılı olmak zorundayız. Önümüzdeki yıl fiyat istikrarında önemli bir aşamaya geleceğimizi düşünüyoruz" dedi.

ÜCRET MAKASI AÇILIYOR

Geniş işsizlik oranlarının yüzde 22'ler bandında dolaştığına dikkat çeken Özilhan, "Ortalama ücret ile asgari ücret arasındaki makas giderek kapanıyor. Üniversite eğitiminde nitelik düşüşü ile birlikte üniversite ile lise mezunları arasındaki ücret makası daralıyor. Yani üniversite eğitiminin getirisi düşüyor" dedi.

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT DA RİSK DE VAR

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "21. Yüzyıl'a yeşil dönüşüm damga vuracak. Bu yüzden iklim değişikliğiyle mücadelede yeni kalkınma modeli olduğu kadar, Türkiye'nin dış politikadaki konumunun güçlenmesi açısından da önemli" diye konuştu. Dünyadaki güçler dengesi değişiminin, yeni küresel aktörlerin yükselişinin ve kural bazlı uluslararası sistemin yeniden şekillenmesinin takip edilmesi gerektiğini kaydeden Turan, bu süreçlerin Türkiye için hem fırsat hem de riskler barındırdığını vurguladı.

GAZZE'DE KALICI ATEŞKES SAĞLANMALI

İsrail'in Filistin halkına yaptığı saldırılara da değinen Turan, "İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü saldırıların karşısında duyduğumuz derin üzüntüyü tekrar ifade etmek isterim. Sivil kayıpları önlemek için başlatılan girişimlerin bir an önce sonuçlanarak, kalıcı ateşkese ulaşılmasını temenni ediyoruz. Coğrafyamız bir ateş çemberine dönmüşken, dünyada çok çeşitli savrulmalar yaşanıyorken, bir yüzyıl önce yazmıştık, yine destan yazabiliriz. Ülkemizin potansiyelinin, çok yüksek olduğuna inanıyoruz. Bu potansiyeli harekete geçirmek için azimliyiz, kararlıyız." diye konuştu.