Enflasyona refah payı eklenmeli

Yeni asgari ücret için iş dünyasının beklentisi de ortaya çıkmaya başladı. MÜSİAD, “6 aylık enflasyona son 6 aylık büyüme rakamı da eklenmeli” derken ASKON da enflasyona refah payı eklenmesini istiyor.

Ekonomik, sosyal ve toplumsal yönü itibarıyla büyük öneme sahip asgari ücretin 2024 yılı için geçerli olacak rakamının belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacak. İlk iki toplantı sonrası uzlaşma sağlanmazsa taraflar üçüncü toplantı için karar alacak ve nihai karar ay sonuna kadar mutlaka çıkacak. Net asgari ücret halen 11 bin 402 TL olarak uygulanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, asgari ücret artışının yıl içinde bir kez olacağını belirterek, "En uygun asgari ücret neyse bunun kararını vereceğiz" demişti.

KALICI FORMÜL OLMALI

2024 için asgari ücret tahminleri de yapılmaya başlandı. İşçinin beklentisinin yanı sıra işveren kesiminden de asgari ücret ile ilgili açıklamalar var. İş dünyası temsilcileri, gelecek yıl geçerli olacak yeni asgari ücretin enflasyonun üzerindeki bir oranda belirlenmesi ve artışın zamlarla eritilmemesi gerektiği görüşünde. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücret politikasına yönelik temel şiarlarının, alın teri sarf eden hiçbir çalışanın emeğinin zayi olmaması ve bütün vatandaşların onurlu bir hayat sürebileceği ücret seviyesine kavuşması olduğunu söyledi. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin, geçen dönemlerde olduğu gibi, çalışanları fiyat artışlarının altında ezdirmeyecek bir oranda belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Asmalı, "Enflasyonist süreçlerde asgari ücretin belirlenmesine yönelik belirsizlikler artmakta, beklentiler farklılaşmakta. Söz konusu belirsizliklerin azaltılması ve spekülasyonların önüne geçilmesi için, asgari ücretin tespitinde kalıcı bir formülün bulunması elzem" dedi.

BÜYÜMEYE BAKILMALI

Asmalı, asgari ücret artış oranı belirlenirken enflasyonun yanı sıra büyüme oranının da dikkate alınması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Önerdiğimiz formülümüzde asgari ücret artışı; 6 aylık enflasyon oranına, son 6 ayın ekonomik büyüme oranı eklenerek belirlenmekte. Böylece çalışanlar; bir yandan emeklerinin enflasyonun altında ezilmesinin önüne geçilecek, diğer yandan milli gelir artışından pay almaları sağlanmış olacak. Bu formül, asgari ücretin belirlenmesindeki belirsizlikleri azaltarak reel sektörün daha sağlıklı fiyatlandırma yapmasına olanak tanırken, çalışanların satın alma gücünü koruyarak gelir dağılımında oluşabilecek bir kötüleşmenin önüne geçecektir."

ŞİRKETLERİN ZAM PLANI YÜZDE 50

Şirketlere danışmanlık veren Mercer, 2024 yılında firmaların ortalama yüzde 50 zam yapacağını bildirdi. En yüksek zam vermesi beklenen sektör ise yüzde 71'le sigorta oldu. Firmaların yüzde 59'u yılda bir kez, yüzde 33'ü iki kez ve yüzde 8'i 3 kez zam yapmayı hedefliyor. Bu arada araştırmaya göre 2022 yılının son çeyreğinden Eylül 2023'e kadar en fazla ücret artışı gösteren sektör yüzde 115'le lojistik oldu.

ARTIŞ ANLAMLI OLMALI

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın da ücretli çalışanların enflasyona karşı korunması gerektiğini belirterek, bu bağlamda enflasyon oranı artı refah payının çalışanlara verilmesi gerektiğini ifade etti. Son dönemlerde ekonominin seyrinde olumlu yönde bir gidişat olduğunu belirten Aydın, şunları söyledi: "Bir yandan enflasyonla mücadele veriyor bir yandan sürdürülebilir sağlıklı bir büyüme için çabalıyoruz. Umarım Orta Vadeli Plan'da (OVP) belirlenen hedefler, zaman içinde tesirini gösterir ve enflasyonda rayına oturur. Malum, ücret artışlarını belirleyen en büyük faktör enflasyon. Önemli olan artıları ve eksileriyle kısa ve uzun vadede ücretli çalışanlara bu artışın katkısı ne olacak onun değerlendirilmesi gerekiyor. Asgari ücretteki artışın anlamlı olabilmesi de enflasyonun dizginlenmesinden geçiyor. Mevcut şartlar içerisinde enflasyon oranı artı refah payı eklenerek yeni asgari ücret belirlenmeli, akabinde enflasyonla tavizsiz mücadeleye devam edilmeli."