Yıllık enflasyonda gerileme! Bakan Şimşek: Dezenflasyon belirginleşiyor

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon, ağustosta aylık bazda yüzde 2,47 olurken yıllık bazda yüzde 51,97'ye geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yıllık enflasyonun son 3 ayda 23,5 puan gerilediğini belirterek, ''Dezenflasyon belirginleşiyor'' dedi.

Ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı.

AĞUSTOS ENFLASYONU BELLİ OLDU

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre %51,97 ve on iki aylık ortalamalara göre %64,91 olarak gerçekleşti.

Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi yüzde 64,91 oldu.

Eylül 2024 kira artış oranı belli oldu! Eylül'de kiraya ne kadar zam yapılacak?

Temmuz ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,23, yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak açıklanmıştı.

"DEZENFLASYON BELİRGİNLEŞİYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yıllık enflasyonun son 3 ayda 23,5 puan gerilediğini belirtti.

Bakan Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Dezenflasyon belirginleşiyor. Yıllık enflasyon son 3 ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 gerçekleşti. Geçici unsurların da etkisiyle aylık enflasyon ağustosta yüzde 2,5, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç ise yüzde 1,4 gerçekleşti. Aylık gıda enflasyonu 4 yıl sonra negatif oldu. Güçlenen finansal istikrar, ekonomideki dengelenme ve beklentilerdeki iyileşmenin etkisiyle son çeyrekte aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş bekliyoruz. Böylece yıl sonunda enflasyonun tahmin aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz. Program hedeflerine ulaşma konusunda kararlılığımız aşikâr. Düşen enflasyon, finansal istikrar ve dengeli büyüme ortamında özel sektörümüzün maliyet ve stok yönetimini iyileştirirken verimlilik, inovasyon ve yüksek katma değerli üretime odaklanması önem arz ediyor.