Enflasyon okullu oldu!

Enflasyon eylülde aylık yüzde 3.08, yıllık yüzde 83.45 arttı. Yaşanan artışta okulların açılmasıyla birlikte kiraya yapılan zamlar ve eğitim harcamalarındaki yüzde 6.99'luk artış etkili oldu.

Enflasyon, Mayıs 2021'den bu yana kesintisiz yükselişini sürdürüyor. TÜİK'in açıkladığı verilere göre eylül ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 3.08, yıllık yüzde 83.45 seviyesine yükseldi. 9 aylık enflasyon yüzde 52.4 olurken üretici fiyatların endeksindeki yıllık artış ise yüzde 150'yi aştı. Üretici fiyatyıllık yüzde 151.5, aylık yüzde 4.78 düşüş gösterdi. Enflasyon piyasa beklentilerinin altında kalırken eylül ayı rakamlarında okulların açılmasının etkisi büyük oldu.

EĞİTİMDE ZAM DÖNEMİ

Üniversitelerin kayıt dönemine gelen eylülde yapılan kira zamları nedeniyle aylık fazda en yüksek artış yüzde 9.99 ile konutta yaşandı. Yine ilköğretim okullarının dersbaşı yaptığı eylülde yüzde 6.99'luk zam oranıyla eğitim harcamaları enflasyona etki eden ikinci kalem oldu. Mal ve hizmet bazında da ise 'üniversite eğitimi' zam şampiyonu oldu. Tüketici fiyatları bazında eylül ayında en fazla fiyat artışı yüzde 22.7 ile üniversite eğitim giderlerinde yaşandı. Onu yüzde 20.78 ile doğalgaz, yüzde 20 ile elektrik izledi. Eylül ayında en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 18.21 ile patateste yaşandı.

ULAŞTIRMA REKORDA

Yıllık bazda ise artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 117.66 ile ulaştırma oldu. Bunu yüzde 93.05'lik artışla gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. Bu arada çekirdek enfasyonda da yükseliş eğilimi devam etti. Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE yüzde 68.09 artış gösterdi.

YIL SONU BEKLENTİSİ YÜZDE 73.5

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan da yaptığı değerlendirmesinde, enflasyonun beklentilerin altında geldiğine dikkat çekerek, "Ancak enflasyondaki yukarı yönlü riskler sonlanmadı. Ekim döneminde gerek gevşek politika uygulamalarının, gerekse de yurtiçi/yurtdışı fiyat döngülerinin enflasyonu beslemeye devam edeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Murat Erkan, "Bu kapsamda enflasyonun ekim ayında da bu zirve gerçekleşmesine oldukça yakın bir seviyede olmasını bekleriz. Yıl sonunda ise enflasyonun yüzde 73.5 seviyesinde olabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

YENİDEN DEĞERLEME % 92.9

2022 yılı 3. geçici vergilendirme döneminde yeniden değerleme oranı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yüzde 92.93 olarak belirlendi. Bu oranla işletmelere, sabit kıymetlerini enflasyona karşı koruma imkanı verildi.