Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyonda en zorun geride kaldığını söyledi. Şimşek "2024'ün mayıs ayında 'enflasyon zirveyi bulacak ve kalıcı şekilde düşecek' dedik. Dezenflasyon sürecinin başındayız. Önümüzdeki ay enflasyon yüzde 60, bir sonraki ay 50, sonrasında 50'nin bir tık altına inebilir. Yılı Merkez Bankası'nın hedefi olan yüzde 38 civarında kapatmayı ümit ediyoruz. Yüzde 42'ye kadar tolerans var" dedi.
CİDDİ İYİLEŞME VAR
Şimşek şunları söyledi: "Bu programda en zoru geride bıraktık, program çalışıyor ve bunu başaracağız. Enflasyon beklentilerinde ciddi iyileşme var. Önümüzdeki aylarda enflasyondaki güçlü düşüşlerden sonra bizim hedeflerimizle yakınsama olacağına inanıyoruz. Geçen ekim ayına göre enflasyon beklentilerinde ciddi iyileşme söz konusu. Kişi başına milli gelirde ilk defa Türkiye yüksek gelirli ülkeler grubuna girecek. 1950'li yıllarda Türkiye orta gelirli ülkeler grubuna girdi. Bu gruptan çıkıp yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceğiz."
Mali disiplinde bir sorun olmadığını da belirten Şimşek "Cari açığın milli gelire oranı yüzde 2.5'in altına düşmüş olacak. Kur riskini azalttık, borçlanmanın vadesini artırdık. Bankalarla swapı neredeyse kapattık. Swap hariç net rezerv 18 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Türkiye'nin istikrar ve reform programı ile birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşanmıştır. Son 1 yılda risk priminde daralma 450 puan civarında. Dış kaynağa erişim sorunu önemli ölçüde ortadan kalktı" diye konuştu.
SICAK PARA DEĞİL
Şimşek "Uluslararası rezervlerde tarihi bir düzeltmeyle karşı karşıyayız. Rezervlerdeki artış sıcak para değil, vatandaşların ve şirketlerin dövizden TL'ye geçmesi" derken kamuda harcama disiplinini önemsediklerini de belirtti. Şimşek, "Bütün harcamaları gözden geçiriyoruz, bazı program ve birimleri kapatacağız. Reformlar sayesinde milli gelirimiz çok daha güçlü şekilde artacaktır" diye konuştu.
VERGİ ADİL OLACAK
Şimşek "Biz bu programın yükünü dar gelirliye yüklemeyeceğiz. Amacımız vergilendirilmemiş bir alan bırakmamak, vergide adalet ve etkinliği sağlamak. Bu programın yükü herkes tarafından adil şekilde paylaşılmak zorunda. Eleştiriye açığız. Yapıcıysa rehber niteliğindedir, ufuk açıcıdır. İdeolojik saplantılarla yapılan eleştirilere açık değiliz" dedi.
MERKEZ'İN REZERVİNDE YENİ REKORTÜSİAD: EKONOMİDE ÖNEMLİ MESAFE ALDIK
TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras "Ekonomi yönetiminde geçtiğimiz Haziran ayında Sayın Bakan'ımızın göreve gelişiyle birlikte meydana gelen değişiklikten sonra makroekonomik istikrar doğrultusunda önemli bir mesafe aldık" dedi. Aras "Yüksek enflasyon halkın satın alma gücünü düşürdü, gelir adaletsizliğini artırdı ayrıca, piyasa ahlakını zedeledi. Hem enflasyonla kararlılıkla mücadele edilmesi hem de bu hasarların telafi edilmesi gerekiyor. Ekonomik sıkılaştırma şart; ancak uygulanan politikaların sosyal boyutu da önemli, fatura düşük gelir düzeyi olanlara çıkmamalı. Enflasyonu kalıcı olarak düşük seviyelere çekmenin uzun ve zor bir süreç olduğunu biliyoruz ve sürecin istikrarla yürütülmesinin önemini vurguluyoruz. Vergi denetim ve tahsilatını artırmalıyız. Vergi vermeyenlerden vergi almalıyız" dedi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise enflasyonu yıl sonunda % 40'ın altına çekebilmeyi umduklarını kaydederek, enflasyonu, arzu edilen noktalara düşürene kadar, kararlılıkla bu sürece devam etmek gerektiğini vurguladı.
KARAHAN: KİRA ENFLASYONU YAVAŞLIYOR
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, JP Morgan'ın yatırımcı toplantısında sunum yaptı. Karahan "Göstergeler kira enflasyonunda yavaşlamaya işaret ediyor" dedi. Türkiye'nin kalıcı dezenflasyonist sürecinin eşiğinde olduğunu aktaran Karahan, "Sıkı para politikası devam ediyor" diye konuştu. Enflasyonun yılın ikinci yarıda düşeceğine dair artan bir konsensüsün olduğu aktaran Karahan, haziranda dezenflasyonunbaşladığını bildirdi.