Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek enflasyonu tek hanelerde tutmanın hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, Türkiye'de gıda fiyatlarındaki oynaklığın, enflasyon görünümünü ve öngörülebilirliğini olumsuz etkilediğini söyledi. Bu olumsuz etkiyi gidermek için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Şimşek, bu kapsamda Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesini kurduklarını ve komitenin sekretarya görevini Merkez Bankası’na verdiklerini belirtti.
TEDBİRLER KARARA BAĞLANDI
Nisan ayındaki enflasyon gerçekleşmelerinin ardından Gıda Komitesi’nin cuma günü toplandığını anlatan Şimşek, burada ağırlıklı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunu sınırlandıracak kısa vadeli tedbirlerin karara bağlandığını, orta ve uzun vadeli yapısal konulara ilişkin çalışmalarda gelinen aşamaların değerlendirildiğini ifade etti.
İşlenmemiş gıda olumsuz etkiliyor
İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümüne olumsuz yansımalarının sürdüğüne işaret eden Şimşek, bu etkiyi kısa vadede sınırlandıracak bir dizi önlem ele alındığını ve görev dağılımı yapıldığını kaydetti. Şimşek, çalışmanın yakında komiteye sunulacağını söyledi.
Çıkmadan tüketiciye ulaşacak
Tarım Bakanlığı'nın ithalata konu tarım ürünlerinde yurt içi üretim kapasitesinin artırılmasını ve ithalata bağımlılığın ortadan kaldırılmasını sağlayacak adımları attığına işaret eden Şimşek, arz zinciri, lisanslı depoculuk ve üretici birlikleriyle ilgili çeşitli düzenlemelerin planlandığını kaydetti. Bu kapsamda ürünlerin arz zincirinde üreticiden tüketiciye giderken geçtiği aşamalara uluslararası normlarla uyumlu standartlar getirileceğine vurgu yapan Şimşek, bundan sonraki süreçte paketleme, saklama ve nakliye gibi lojistik işlemlerde uyulması zorunlu kuralların olacağını belirtti. Şimşek, "İşlenmemiş gıda ürünleri hasat sonrasında gireceği soğuk zincirden hiç çıkmadan tüketiciye kadar ulaşacak" ifadesini kullandı.
Ekmekte yeni dönem başlıyor
Ekmekte fiyat belirleme sürecine ilişkin yeni düzenlemeler de kararlaştırdıklarını anlatan Şimşek şöyle devam etti: "Arz zincirindeki belirli noktalarda rekabet koşullarının detaylı incelenmesi ve saklanabilir ürünlerde yasadışı stoklamaya ilişkin denetimlerin artırılması hususlarında kısa sürede önemli adımlar atacağız. Sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlendiği taze meyve ve sebzede alternatif pazarlama kanallarını devreye sokacağız."
Yapısal sorunlara neşter vuruluyor
Lisanslı depoculuğundaki yatırımların teşvik uygulamalarından, bölgesine bakılmaksızın 5. bölgede gerçekleştirilmiş gibi yararlandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girdiğini anımsatan Şimşek, "Üretici birlikleri ve hallere ilişkin de detaylı çalışmalar yürütülüyor. Sektördeki diğer yapısal sorunlara da en kısa sürede neşter atılması öngörülüyor" diye konuştu.