Enflasyon 3 yıl sonra politika faizinin altında... TÜFE'de yıllık artış 49.38

Eylülde enflasyon yüzde 2.97 oldu, yıllık enflasyon da 49.38 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon 3 yıl sonra politika faizinin altında kaldı. Merkez Bankası politika faizi ise yüzde 50.

Akşam Gazetesi

Eylülde aylık enflasyon hız kazanırken, yıllık enflasyon ise hız kesti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, enflasyon eylülde aylık bazda yüzde 2.97 ile beklentilerin üzerinde artarken, yıllık enflasyon yüzde 51.97'den 49.38'e geriledi. Böylece enflasyon Temmuz 2021'den bu yanı (3 yıl sonra) ilk kez politika faizinin altına inmiş oldu. Merkez Bankası, politika faizini eylül ayında yüzde 50'de sabit tutmuştu.

YILLIKTA KONUT YÜKSEK

Ana harcama grupları itibarıyla eylülde bir önceki aya göre tek azalan ana grup yüzde 0.88 ile haberleşme oldu. Yıllık değişimlere bakıldığında ise TÜFE ana harcama gruplarında eylülde geçen yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 26.6 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 97.87 ile konut olarak belirlendi. TÜİK verilerine göre eylülde üretici fiyatlarında (Yİ-ÜFE) ise aylık artış yüzde 1.37 oldu.

EN ÇOK ARTANLAR (%)

Öğrenci yurtları 50.4

Üniversite eğitimi 45.27

Yumurta 34.25

Taze balık 18.65

Halı 11.17

Çocuk giyim 7.62

DÜŞENLER (%)

Kişisel aksesuarlar -4.31

Mobil telefon -3.93

Kahvaltılık tahıl ürü. -3.67

Patates -2.72

Motosiklet -1.72

Dondurma -1.7

EMEKLİ İÇİN 3 AYLIK FARK

TÜİK'in eylül ayı enflasyonunu açıklamasının ardından milyonlarca memur, memur emeklisi ile SGK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren enflasyon farkı da ortaya çıktı. Maaş hesaplamalarında kullanılan ve TÜİK tarafından açıklanan aylık enflasyon temmuz ayı için yüzde 3.32, ağustos ayı için de 2.47 olarak açıklanmıştı. Gelen son verilerle enflasyon eylül ayı için 2.97 olarak açıklandı. Buna göre 3 aylık enflasyon farkı da yüzde 8.92 olarak gerçekleşti. Böylece SGK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 8.92'lik zam farkını elde etmiş oldu. Memurların enflasyon farkı alabilmesi için yüzde 0.99 enflasyon daha oluşması gerekiyor.

KİRADA ZAM ORANI % 65.93

TÜİK'in eylül ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla beraber kira zam oranı da netleşti. TÜFE, eylül ayında 12 aylık ortalamalara göre yüzde 63.47 olarak gerçekleşirken, kontrat süresi bu ay dolan ev ve işyeri sahipleri, yüzde 63.47 oranında zam yapabilecek. Kira artışında yüzde 25 zam sınırı temmuzda sona ermişti.

REFAH KALICI OLARAK ARTIRILACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eylülde yıllık enflasyonun bir önceki aya göre 2.6 puan düşüşle yüzde 49.4'e gerilediğini bildirdi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Şimşek, haziranda başlayan dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirtti.

DÜŞÜŞ İKİNCİ YARIDA

Şimşek, şunları kaydetti: "Bu dönemi, önümüzdeki yılın ikinci yarısında başlayacak ve enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayarak tek haneye ulaşacağımız 'istikrar dönemi' takip edecek. Tüm politikalarımızı fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda eş güdüm içinde ve kararlılıkla uygulamayı sürdürüyoruz. Enflasyonu düşürmek, sadece hayat pahalılığı sorununu çözmeyecek, aynı zamanda vatandaşımızın refahını kalıcı olarak artıracaktır."