Enerjiye 200 milyar $

Yeni dönemin hedeflerini paylaşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, 2035 yılına kadar 200 milyar dolarlık proje için adım atılacağını söyledi. Bayraktar, özellikle rüzgar ve güneşte iddialı hedefler koyduklarını anlattı.

Akşam Gazetesi- Emin PAZARCI

Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle buluşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar sorularımızı yanıtladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni dönemde proje odaklı çalışacaklarını belirterek, 2035 yılına kadar startının verileceği 200 milyar dolarlık proje olduğunu söyledi. Gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle buluşan Bayraktar özetle şunları söyledi:

■ YATIRIM PLANI: Önümüzdeki dönemde proje odaklı bir çalışmayı daha yoğun sürdürmeyi hedefliyoruz. Bizim önümüze bir proje seti ve portföyü var. Şu anda gözüken, 2035 yılına kadar startını verip bir kısmını tamamlamamız gereken, bu dönemde başlayıp biten, bir kısmı başlayacak, bir kısmı başlamak için hukuki altyapısı hazırlanacak 200 milyar dolarlık projelerimiz var. Bu projelerimizin içerisinde yenilenebilir, nükleer ve petrol-gaz aramaları da var. Dolayısıyla 200 milyar dolarlık bir proje setiyle sürece hazırlanıyoruz.

■ DENİZDEKİ RÜZGARDAN ENERJİ: Yenilenebilir enerjide karada ve denizdeki rüzgârı devreye almak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte her yıl 1.500 megavat rüzgâr projesi yapma hedefimiz var. 2035'e kadar 5000 megavatlık offshore'da, yani denizde rüzgâr projemiz var. Marmara'da, Kıyıköy'de, Karadeniz'de ciddi bir potansiyel var. Önümüzdeki 12 yılda Türkiye rüzgârda 30 bin MW kurulu güce ulaşacak. Güneşte biraz daha iddialı hedeflerimiz var. Yıllık en az 3 bin-3 bin 500 megavatlık yeni kurulu gücü devreye almamız gerekiyor.

ENERJİ DİPLOMASİSİ TEMEL GÜNDEM: Akkuyu'da şu anda muazzam bir çalışma devam ediyor. 4 tane reaktör aynı anda yükseliyor. Seneye elektrik üretecek. Rusya'yla yaşanan kriz konusunda şunu söyleyeyim: Biz enerji diplomasisini geçmişte yoğun bir şekilde kullandık.

GABAR'DA HEDEF 200 BİN VARİL

"Gabar'daki keşifle bu rakamı bu sene 100 bin varil gün üretime çıkaracağız. Hedef, 2024 sonunda bu rakamı 200 bin varile çıkarmak. Yani Gabar'da Şehit Esma Çevik sahası ve Şehit Aybüke Yalçın sahasından 100 bin varile yakın ilave üretim gelmesi söz konusu. Dolayısıyla bunlarla beraber 200 bin varil, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 20'sini kendi kendine karşılaması anlamına gelir. Gabar petrolü çok kaliteli bir petrol. 41 API. Sınırın öbür tarafında çıkan petrole benziyor açıkçası, hatta biraz daha kaliteli. Denizlerde de yeni aramalarımız var. Karadeniz'de Ordu, Rize açıkları... Birinde petrol, diğerinde doğal gaz hedefliyoruz. Şırnak çok önemli bir yer. Çünkü Şırnak, aslında dünya petrolünün geçiş güzergâhlarından bir tanesi. Kuzey Irak'tan veya Kerkük'ten, Irak'tan gelen petrol Şırnak'tan geçiyor ve Ceyhan'a kadar gelip oradan dünya piyasalarına gidiyor. Yani önemli bir petrol geçiş güzergâhıydı. Şimdi yine inşallah önemli bir petrol üretim yeri olacak."

NÜKLEERDE 3 ÜLKEYLE GÖRÜŞME

"SİNOP ve Trakya'da planlanan santraller gibi büyük çaplı nükleer santrallerin dışında İngiltere ve Amerika'yla küçük modüler reaktör denilen ve Türkiye'de de üretimin daha yerlileşme imkânı olduğu yeni bir teknolojiyi yakinen çalışıyoruz. Bu arada, hem ikinci santral hem Trakya'yla alakalı şunu da söyleyeyim: Rusya, Güney Kore ve Çin'le görüşmelerimiz şu anda devam ediyor."