Enerjim rüzgâr ve güneş olsun, fatura zamlı olsun

KONDA'nın yaptığı araştırmaya göre vatandaş enerjide bağımsızlığın yolunu güneş ve rüzgârda görüyor. Yüzde 51 bunun için fatura artışına razı.

KONDA Araştırma ve Temiz Enerji Haber Portalı tarafından, Türkiye'de toplumun yenilenebilir enerji hakkındaki fikirlerini ölçmek için anket yapıldı. 2 bin 510 kişinin katıldığı anket sonuçlarına göre Türk toplumu enerji bağımsızlığının yolunu rüzgâr ve güneş enerjisinde görürken bu yönde atılacak adımların maliyetlerine katlanmaya da razı. Ankete göre yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilecek enerjiyi kullanmak için faturasında belli oranda bir artışa razı olacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 51.

%2-21 ARTIŞA RAZILAR

Yenilenebilir kaynaklardan üretilecek enerjiyi kullanmak için faturasında yüzde 2'lik bir artışa razı olanların oranı yüzde 25 iken, toplumun yüzde 14'ü faturasında yüzde 10'luk bir artışa, toplumun yüzde 11'i ise faturasında yüzde 20'lik bir artışa razı olduğunu ifade ediyor. Ankete katılanların yüzde 55'i Türkiye'de enerji konusundaki en büyük sorunu dışa bağımlılık olarak tanımlarken, yüzde 71'i güneş enerjisi ve yüzde 64'ü rüzgâr enerjisi öneriyor.

Elektrikte doğalgazın payı yüzde 17 düzeyinde bulunurken ithal kömürün payı yüzde 20 seviyesinde. 2021 verilerine göre üretimin yüzde 54.5'i yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. Ancak son 1 yılda rüzgâr ve güneşin elektrik üretimindeki payı yüzde 13.6'dan yüzde 16.6'ya kadar yükseldi.