Enerjide çağ atlatacak projeler devreye giriyor

Türkiye, bu yıl ülke tarihi açısından enerjide ilklere sahne olacak gelişmelere şahitlik edecek. Karadeniz gazı mart ayında evlerde kullanıma sunulacak. Türkiye'nin 60 yıllık nükleer santral hayali de bu yıl içinde gerçeğe dönüşecek

KARADENİZ GAZI MARTTA EVLERDE

Son yıllarda hem karada hem denizde yaptığı arama ve sondaj çalışmalarıyla doğalgaz alanında önemli adımlar atan Türkiye, Sakarya Gaz Sahası'nda yapılan 58 milyar metreküplük yeni keşif ve revize edilen rezerv ölçümüyle 710 milyar metreküpe ulaşan yerli gazı martta şebekeye bağlayacak. Uluslararası bağımsız denetim kuruluşları tarafından da teyit edilen rezerv, konutların 33 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde bulunuyor. Yeni gaz keşfinin, bölgeye komşu diğer jeolojik sahalardaki benzer keşiflere de kapı aralayacağı öngörülüyor.

TRAKYA'YA ENERJİ ÜSSÜ İÇİN İLK ADIM

Rusya'nın gündeme getirdiği ve bir süredir konuşulan Trakya'ya uluslararası gaz merkezi kurulması için ilk adımlar bu yıl atılacak. Azerbaycan'dan sonra Türkmen gazının da TANAP'a bağlanarak Avrupa'ya iletilmesine yönelik çalışmalar Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan işbirliğiyle sürdürülürken, Rus gazının da bu yöntemle Avrupa'ya iletilmesi hedefleniyor. Böylece Türkiye, söz konusu ülkelerden boru hatlarıyla alınacak gazın yanı sıra çeşitli ülkelerden LNG tedariki de yaparak doğalgaz referans fiyatının oluştuğu küresel bir merkez olmaya hazırlanıyor.

AKKUYU'NUN İLK REAKTÖRÜ AÇILIYOR

Nisan 2018'de yapımına başlanan, ülkenin ilk nükleer enerji tesisi niteliğindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Toplam 4 reaktörle 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak şekilde tasarlanan Akkuyu NGS'nin ilk reaktörü bu yıl devreye alınacak. Böylelikle Türkiye, tarihinde ilk kez nükleer santralden ürettiği elektriği ülkenin şebekesine aktaracak.

PETROLDE ÜRETİM 100 BİN VARİLE ÇIKIYOR

Yeni yıla Şırnak'taki Gabar Dağı'nda yaptığı 150 milyon varil rezervlik tarihi petrol keşfi yle giren Türkiye, ham petrolde özel ve kamu günlük toplam 80 bin varil olan üretimini 100 bin varile taşıyarak 2023'te yüzyılın rekorunu kıracak. Dünyada bu yıl karada yapılan en büyük 10 keşiften biri niteliğindeki rezervin ekonomik değeri yaklaşık 12 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Söz konusu keşifl e, Türkiye'nin üretilebilir petrol rezerv miktarı 450 milyon varilden 600 milyon varile çıkmış oldu.

RÜZGAR VE GÜNEŞE YENİ YATIRIM

Rüzgar ve güneş de dahil yenilenebilir enerjide en az 2 bin megavat kapasite artışı bekleniyor. Türkiye'nin 103 bin megavatı aşan kurulu gücünün yaklaşık 55 bin megavatını yenilenebilir enerji tesisleri oluşturuyor. Bu kapsamda, rüzgarda kurulu güç Aralık 2022 itibarıyla 11 bin 366 megavatı aşarken, 2023'te en az 1000 megavat kapasitenin daha hizmete girmesi bekleniyor. Halihazırda yaklaşık 9 bin 409 megavat kurulu güce sahip güneş enerjisi santrallerinde ise 1000 megavat kapasite artışı öngörülüyor.

LİTYUM KARBONAT İÇİN FABRİKA

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, yıllık 1000 ton kapasiteli bor karbür tesisi ocakta hizmete alınacak, yıllık 800 ton üretim kapasiteli ferrobor tesisi ise 2023'ün sonunda faaliyete başlayacak. Ayrıca Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde yıllık 600 tonluk üretim yapacak lityum karbonat tesisinin ihalesi ocakta yapılacak. Kütahya'nın Emet ilçesinde 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bor karbür tesisinin projesine de bu yıl başlanacak.

TÜM DEPOLAR GAZLA DOLACAK

Türkiye, doğalgaz depolama kapasitesini 10 milyar metreküpe ulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Geçen yıl açılan Silivri'deki depolama tesislerinin ardından Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin kapasitesi de 1.2 milyar metreküpten 5.4 milyar metreküpe çıkacak. Çalışmaların 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

SAROS FSRU OCAKTA DEVREDE

Türkiye'nin üçüncü Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) olacak günlük 28 milyon kapasiteli Saros FSRU ocakta devreye alınacak. Böylece Türkiye'nin günlük gazlaştırma kapasitesi 150 milyon metreküp seviyesini geçecek.

İLK DALGA ENERJİSİ SANTRALİ KURULACAK

Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kapsamındaki dalga enerjisinden elektrik üretilmesi amacıyla Ordu'da Türkiye'nin ilk, dünyanın en büyük santrali kurulacak. Bahar aylarında inşasına başlanacak santral, 77 megavat kurulu güce sahip olacak. Tesisin inşasının başlamasının ardından bir yıl içinde devreye alınması bekleniyor.

ELEKTRİK DEPOLAMAK İÇİN 230 MİLYAR $ YATIRIM TALEBİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik depolamada yatırım talebinin 230 milyar doları aştığını bildirdi. 19 Kasım'da yayımlanan ikincil mevzuat değişikliklerinin ardından EPDK, depolamalı elektrik üretimi kapsamında başvuruları almaya başladı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre tahsis edilecek toplam kapasite yaklaşık 30 bin megavat olmasına karşın 40 günlük sürede 164 bin 200 megavat kurulu gücünde 2 bin 753 başvuru yapıldı. Yılmaz, "Bu başvurulardan 72 bin 400 megavat kurulu gücündeki 1542 başvuruyu güneş enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi başvuruları oluşturuyor. 91 bin 800 megavat kurulu gücündeki 1211 başvuru ise rüzgar enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi tesisi kapsamındaki başvurular. Bu başvuruların yatırım değeri 230 milyar doları aştı. Mevcut kapasite dikkate alındığında bu miktarın 40-45 milyar dolarının sahaya yansımasını bekliyoruz" dedi.