Enerjide 2025 yatırım yılı olacak

Türkiye yenilenebilir enerji dönüşümünde önemli mesafe katederken adımlarını hızlandırdı. Ocak ayında YEKA ihalelerinin başlamasıyla yeni bir yatırım dönemi başlayacak. Bu yıl depolama yatırımları da ön plana çıkacak.

Türkiye bölgesel enerji hubı olmak, enerji bağımsızlığını kazanmak ve yenilenebilir enerji dönüşümünü sağlamak için son yıllarda yatırımlarını hızlandırdı. 2025'te de yatırımlar artarak devam edecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği ile nükleer enerjinin ön plana çıktığı bir enerji programı izlediğini belirterek, 'Yeni bir yatırım dönemine giriyoruz' dedi. Yatırımları daha cazip hale getiren bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirten Bayraktar, yakında çalışmanın Meclis'e sunulacağını açıkladı. Bakan Bayraktar ayrıca, ilk etapta yıllık 2 bin megavat olarak açıklanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerinin de ocakta başlayacağını duyurdu. Bakan Bayraktar, "Biz ülke olarak son 14-15 yılda, özellikle güneş ve rüzgarda 30 bin megavatı aşan bir kurulu güce sahip olduk. Bu 30 bini şimdi 2035 için 120 bin megavata çıkarmak gibi çok büyük, iddialı bir programa başlıyoruz. Geçtiğimiz 14-15 yılda yıllık yaklaşık 2 bin 500-2 bin 700 megavat yeni kapasite oluştururken, şimdi bunu 3 katına çıkarıp her yıl 7 bin 500-8 bin megavatlık bir kurulu gücü rüzgarda ve güneşte devreye almamız lazım. Yenilenebilir enerjinin, jeotermal, biyokütle, biyogaz dahil bütün bu alanlarda, deniz üstü rüzgarı da dahil etmek suretiyle çok yoğun bir döneme, yeni bir yatırım dönemine giriyoruz" ifadelerini kullandı.

DEPOLAMA ÖNE ÇIKIYOR

Yenilenebilir enerjinin payının artması için şebekeye daha stabil bir şekilde verilmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada da depolama yatırımları büyük önem taşıyor. Bu konuda 2025'te yatırımların hızlanması bekleniyor.

Enerji Depolama Endüstrileri Derneği Başkanı (EDEDER) Can Tokcan, Türkiye'nin enerji depolama sektörüne Almanya, Japonya ve Çin bankalarının ilgi duyduğunu belirterek, "2025'in ilk çeyreğinde yatırım kararlarının hızlandığı bir ufuk var. 2026 başında ilk büyük ölçekli depolama sistemlerini devrede görmüş oluruz diye tahmin ediyorum" dedi. Dünyada batarya üretimi için kullanılan lityum karbonatın yüzde 80'inin Çin'den tedarik edildiğine işaret eden Tokcan, Türkiye'de hücre üretimi, hücrelerden modül üretimi, depolama sistemi, bataryaların geri dönüşümü gibi alanlarda çeşitli firmaların kabiliyetinin bulunduğunu ve bunların kolaylıkla yapılabildiğini dile getirdi.

TÜRKİYE, AVRUPA İÇİN PARLAYAN YILDIZ

Tokcan, son yıllarda Çin'e yönelik yaptırımlardan dolayı Türkiye'nin Avrupa'da öneminin giderek arttığına dikkati çekerek, "Çin'e yaptırımlardan dolayı, Türkiye, Avrupa'da herkes için artık parlayan yıldız. Özellikle enerji alanında herkes şu anda Türkiye'ye yönelmeye çalışıyor. Böyle bir ortamda biz bunu fırsat haline getirebiliriz" değerlendirmesini yaptı. Depolamanın dünyada yeni bir konu olmasına rağmen Türk firmalarının bu konuda zamanında yatırımlarla teknolojiyi ilk andan itibaren geliştirmeye çalıştığını ve ihracat yaptığını belirten Tokcan, "Dünyada depolama çok yeni ve stratejik olarak yönetilmesi gereken bir konu. Bu alanda kim hızlı aksiyon alıp hızlı yatırımlar yaparsa daha hızlı yol alır. 2025'in ilk çeyreğinde yatırım kararlarının hızlandığı bir ufuk var. 2026 başında ilk büyük ölçekli depolama sistemlerini devrede görmüş oluruz diye tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

GABAR'DA GÜNLÜK VARİL 61 BİN VARİLİ GEÇTİ

Yenilenebilir enerjiyle birlikte Türkiye'nin petrol ve doğalgaz faaliyetleri de her geçen gün yeni rekorlar getiriyor. Bakan Bayraktar, 10 Aralık 2025 itibariyle Gabar'da günlük petrol üretiminin 61 bin varile çıktığını açıkladı. Bakan, "Kasım ayında Türkiye genelinde toplamda 3 milyon 425 bin varil ham petrol üretimiyle Türkiye rekoru kırdık. Bununla birlikte Kasım ayında toplam Türkiye üretimimizin yarısını Gabar'dan karşılamış olduk" diye konuştu. Doğalgaz üretiminde gelinen noktaya da dikkat çeken Bakan Bayraktar, "3 yıldan daha kısa bir sürede deniz yüzeyinin yaklaşık 4 bin metre altından çıkardığımız doğalgazı, yine denizin altından 170 kilometre mesafede, karaya yani Filyos'a ulaştırdık. Halihazırda Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimimiz günlük 7 milyon metreküpe yaklaştı. Diğer sahalardaki üretimimizle birlikte bugün çok şükür 3.5 milyon hanemizin ihtiyacını kendi doğalgazımızla karşılar hale geldik. 2026 yılında devreye alacağımız 3 futbol sahası büyüklüğündeki bu platformla birlikte günlük üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracağız. Yani hanelerimizin yarısına Sakarya Gaz Sahası'ndan doğal gaz sağlayacağız" dedi.

TÜRKİYE, ENDÜSTRİSİNİ DÜNYAYA AÇMAK İSTİYOR

Yenilenebilir enerji sektörünün mühendislik firmalarından Kontek Enerji, batarya depolama teknolojileri alanında güvenilir ve verimli çözümler sunacak Maxxen Energy'i hayata geçirdi. 25 milyon dolar yatırımla kurulan ve 2025 yılında faaliyete geçecek şirket, Çin'in enerji depolama alanında lider üreticileri arasında yer alan Hithium Enerji ile özel stratejik ortaklık anlaşması yaparak iki ülke arasında enerji köprüsü oluşturdu. Maxxen Energy, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 10 GWh'lik enerji depolama ekipmanları üretecek.