Enerji krizi ile ilgili dikkat çeken analiz... İşte Avrupa'nın çıkış yolu

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte Avrupa doğal gaz krizi ile karşı karşıya kaldı. LNG, tavan fiyat uygulaması ve çeşitli tasarruf önemleriyle doğal gaz krizini sona erdirmek isteyen Avrupa ülkeleri bu soruna kalıcı bir çözüm bulamadı. Bu bağlamda ABD basınından dikkat çeken bir analiz yayımlandı. Yayımlanan analizde enerji krizinin geçici önlemlerle çözülebilecek bir sorun olmadığı ifade edilirken, hiçbir Avrupa devletinin tek başına enerji krizi ile baş edemeyeceği belirtildi. Bu nedenle AB ülkelerinin talebi azaltan, arzı artıran ve enerji piyasalarını açık tutan büyük bir pazarlığa ihtiyacı olduğu vurgulandı.

aksam.com.tr

Avrupa'nın enerji sistemi benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıya. Isınma, endüstriyel süreçler ve elektrik için kritik olan Rus gazının arzı bu yıl yüzde 80'den fazla kesildi. Elektrik ve gazın toptan fiyatları, 2021'in başından bu yana 15 kata kadar yükseldi. Bu fiyat artışının haneler ve işletmeler üzerinde ciddi etkileri oldu. Uzmanlar bu durumunun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Avrupa hükümetleri bir dizi önlem almaya çalıştılar. Tüketiciler ve işletmeler üzerindeki yüksek maliyetlerin etkisini azaltmak için çeşitli destek programlarını faaliyete koydular. Uzmanlar bu tür önlemlerin temiz çözümler sunmadığını belirterek altta yatan sorunu daha da kötüleştirebileceğini ifade ediyorlar.

YÜKSEK, DEĞİŞKEN FİYATLAR

Avrupa gaz fiyatlarındaki büyük artışın birincil nedeni, Rus arzının azalmasıdır. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) Avrupa ülkeleri için birinci seçenektir. Fakat uzmanlar Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'ya başlattığı harekattan bu yana LNG'nin maliyetinin iki kattan fazla artığını vurguluyorlar.

BÜYÜK BİR PAZARLIK

ABD basınında yer alan analizde enerji krizine çözüm yolları arandı. Yayımlanan analizde fiyat tavan uygulamasına bir alternatif olarak hükümetlerin arzı artırmaya ve enerji tasarrufunu teşvik etmeye yönelik politikalar izleyebileceği vurgulandı. Fakat bu durumda bile sorunun çözülmeyeceği vurgulanırken enerji krizinin hiçbir Avrupa devletinin tek başına üstesinden gelemeyeceği kadar bir zorluk teşkil ettiği açıklandı.

Yayımlanan analizde Avrupa Birliği'nin ekonomik bir blok olarak gücüne dayanan ve AB düzeyinde enerji politikasının rotasını belirleyen büyük bir pazarlık yapması gerektiği belirtildi. Doğal gazda sınırlı arzın nasıl yönetileceğine ilişkin bugünün seçimleri Avrupa'nın enerji sisteminin geleceğini şekillendireceği ifade edildi. Yayımlanan analizde "Daha derin entegrasyon ve hızlandırılmış yatırım, Avrupa'nın hem bu krizin üstesinden gelmesine hem de daha temiz, yenilenebilir ve daha uygun fiyatlı enerjiye geçişi ilerletmesine olanak sağlayabilir" ifadeleri kullanıldı.