Enerji gardaşlığı

Azerbaycan-Türkiye 1'inci Enerji Forumu'na katılan Bakan Dönmez, “Azerbaycan'ın Karabağ'da ‘yeşil enerji' hedefi var. Tecrübeli Türk şirketler gelip görüşüyor” dedi. Dönmez, elektrik ticaretinde de anlaştıklarını söyledi.

SERDAR SAĞLAM

Türkiye ile dost ve kardeş ülke Azerbaycan arasındaki bağlar enerji alanında da giderek güçleniyor. Bakü'de düzenlenen Azerbaycan-Türkiye 1'inci Enerji Forumu'nda beş işbirliği anlaşması imzalandı. Zirve öncesi gazetecilerle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan ile Türkiye arasında ekonomi, siyaset ve savunma alanları başta olmak üzere çok boyutlu bir ilişki olduğuna dikkat çekti. Dönmez, "Projelerimiz başarılı bir şekilde yürüyor. Bu ilişkiyi özellikle enerji konusunda üçüncü ülkelere de taşıyabiliriz. Bir potansiyel de görüyoruz. TPAO'nun Azerbaycan'da ciddi yatırımları var" dedi.

KARABAĞ'A YEŞİL ENERJİ

Avrupa'da özellikle doğalgazla ilgili bir arz sıkıntısı olduğunu hatırlatan Dönmez, "Artan talebi karşılayabilmek için mevcut kapasitenin artırılmasıyla ilgili bazı ön görüşmeler yapıyoruz" diye konuştu. Dönmez, Karabağ'da ise bir yeşil enerji altyapısı kurulumu için çalışmalar bulunduğunu anlatarak, şunları söyledi: "Azerbaycan'ın yenilenebilir enerjiyle alakalı ciddi hedefleri var. Özellikle de Karabağ bölgesinde yeşil enerji hedefleri bulunuyor. Orada hem güneş hem de rüzgar alanında yatırım planlıyorlar. Türkiye'de bu konuda tecrübesi ve deneyimi olan şirketler de buraya gelip görüşecekler. Görüşmeler olumlu yönde ilerliyormuş. Yine doğalgaz çevrim santralleri düşünüyorlar o bölgede."

ELEKTRİK TİCARETİ BAŞLIYOR

İki ülke arasında elektrik ticaretinin de mümkün olduğuna dikkat çeken Dönmez, "Azerbaycan ve Gürcistan arasında fiilen elektrik ticareti var. Gürcistan üzerinden elektrik enerjisi transfer edilebilir. Yine, Nahçıvan ile Türkiye arasında da fiilen bir elektrik bağlantısı var. Onu tekrar işlevsel hale getirmek istiyoruz. Karşılıklı olarak bu konuda bir mutabakata vardık" dedi. Madencilik alanında da işbirliği anlaşması imzalandığını belirten Dönmez, "Anlaşma, Azerbaycan'daki madencilik faaliyetlerinde Türkiye'den tecrübe ve bilgi transferine ilişkin olarak bir mutabakat zaptı. Fiili üretime dönük bir anlaşma değil" ifadelerini kullandı.

5 YENİ ANLAŞMA İMZALANDI

Düzenlenen zirvede konuşan Enerji Bakanı Dönmez, iki ülke arasında madencilik, doğalgaz ve elektrik alanlarında beş yeni anlaşmanın da imzalandığını açıkladı. Bakan Dönmez, gerek bölgede kalıcı barışın tesisi gerek işgalden kurtarılan bölgelerin yeniden inşası için Azerbaycan ile birlikte hareket etmeyi sürdüreceklerinin altını çizerek, "Bu anlaşmaların ülkelerimizin enerji ve madencilik başta olmak üzere tüm sektörlere büyük katkılar sunacağını düşünüyorum. Ülkelerimiz arasında hayata geçirilen ve planlanan projeler, iki ülke olarak işbirliği potansiyelimizin ne kadar yüksek olduğunu her seferinde bizlere gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

İlişkilerimiz daha da güçlenecek

Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ise, forumun Azerbaycan-Türkiye ilişkilerini enerji alanında daha da güçlendireceğini söyledi. TANAP'ın Türkiye'nin gaz ihtiyacında da önemli bir rolü olduğunu belirten Şahbazov, Temmuz 2018'den beri TANAP üzerinden Türkiye'ye 13.6 milyar metreküp gaz geldiğini söyledi. Şahbazov, Karabağ'ın yeşil enerji bölgesine dahil edilmesi için de Türk şirketleriyle işbirliğinin önemli olduğunu belirterek, "Temiz enerjili gelecekte Türkiye'yi en büyük müttefik olarak görüyoruz" dedi.