En üst düzeyde güvenlik için 150 kuruma kripto sistem alınıyor

Ulaştırma Bakanlığı KamuNet için Kripto Cihazı Kullanımı Projesi’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında kritik görevleri olan 150 kurum için kripto sistemi alınacak. 

MİRAY ÇİMEN

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı siber savunmanın güçlendirilmesi, farkındalık ve insan kaynağı geliştirme amacıyla yaptığı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.  Bakanlık toplumun kurum yöneticilerinden bilgisayar kullanıcısı vatandaşa kadar tüm fertleriyle siber güvenlik kültürünü kazanması ve siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesini amaçlıyor. Bakanlık çalışmalar kapsamında Türkiye kaynaklarını rasyonel kullanarak, kaliteli, hızlı ve güvenli hizmet sunabilmek için ulaştırma, denizcilik ve haberleşme altyapılarını geliştirerek, yaygınlaştıracak. Bilgi teknolojileri üzerinden sağlanan her türlü hizmet, işlem ve veri ile bunların sunumunda yer alan sistemlerin güvenliği sağlanacak.  2018 yılı içinde de uluslararası siber güvenlik tatbikatı düzenlenecek.

SAYI 820’YE ÇIKACAK

Bilgi İşleme sahip Kamu kurum ve kuruluşları ile sektörel SOME’lerin (Siber Olaylara Müdahale Ekipleri) belirlediği kriterlerdeki özel kuruluşlarda SOME’lerin kurulumuna devam edilecek. Hali hazırda kamu kurum kuruluşları ile özel sektörde kurulan Kurumsal SOME sayısı 699’ken, 2018 sonunda bu sayının 820’ye çıkması hedefleniyor. Kamuya ait bilgi işleme kaynaklarının kontrol altında tutularak bir ortamda yönetilmesi, verilerin saklanması, gelişmiş teknik altyapıyladonatılan yüksek düzeyli güvenliğin sağlandığı, 7/24 hizmetin sunulacağı bir veri merkezinin kurulması planlanıyor. Bu veri merkeziyle her biri kendi veri merkezini kurmuş kurumların ayrı ayrı harcama yapmasının önüne geçilmesi planlanıyor. 

Hedef her türlü riski minimize etmek

KamuNet İçin Kripto Cihazı Kullanımı Projesi de hız kazanacak. Projeyle KamuNet ağının güvenliğinin en üst seviyede sağlanması için gerekli önlemlerin alınması ve risklerin minimize edilmesi amaçlanıyor. Bakanlık projeyle 2018 sonunda belirleyeceği 150 kamu kurumu için kripto sistemi alımını hedefliyor.