En düşük ve en yüksek memur ve emekli memur maaşı 2023 ne kadar oldu? Memur maaşı yüzde kaç arttı?

Enflasyon oranlarının açıklanmasıyla beraber memur ve emekli memura yapılacak zam oranı netleşecek. Bilindiği üzere memurlara her 6 ayda bir zam yapılıyor. Bayramın bitiminin ardından yeni oranlar merak konusu oldu. En düşük ve en yüksek memur ve emekli memur maaşı ne kadar oldu? Memur maaşı yüzde kaç arttı?

Memur ve emekli memur maaşlarına yapılacak zam oranı yarın belli oluyor. 6 aylık enflasyon farkının açıklanmasıyla beraber memurların maaşlarında da değişimler olacak. Peki ama en düşük ve en yüksek memur ve emekli memur maaşı ne kadar oldu? Memur maaşı yüzde kaç arttı?

EN DÜŞÜK MEMUR VE EMEKLİ MEMUR MAAŞI NE KADAR OLDU?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı 6 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklilerine, toplu sözleşmeye bağlı ikinci altı ay zammına ek olarak verilecek enflasyon farkı da ortaya çıkacak.

En düşük memur maaşı 22 bin liraya yükseltileceği konuşuldu. Diğer memurlar için göreve, unvana, dereceye ve mesleki kariyer kriterlerine göre kademeli artış bekleniyor. 6 aylık enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı da zam oranlarını belirleyecek. Memurlara yapılacak olan zam doğrudan memur emeklilerine de yansıtılacak.

Ayrıca, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükseltilmesinin ardından, yüksek prim ödeyen emeklilerin mağduriyetini önlemeye yönelik bir düzenleme de bu teklifte yer alacak.

Düzenlemenin temmuz ayının ilk haftası Meclis'e sunulması bekleniyor. Teklif, komisyonda görüşüldükten sonra Genel Kurul'da ele alınacak.

MEMUR MAAŞI YÜZDE KAÇ ARTTI?

Yüzde 20 civarında beklenen enflasyon farkına asgari ücrette olduğu gibi refah payı eklenirken, SSK, Bağ-Kur emeklisine yaklaşık yüzde 30-35 zam bekleniyor.

En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, emekli aylıklarına refah payı eklenmesi ve kademeli zamma ilişkin teklif de hızlı bir şekilde yasalaşacak.

Altı aylık enflasyona göre göre memur ve memur emeklilerine, toplu sözleşmeye bağlı ikinci altı ay zammına ek olarak verilecek enflasyon farkı netleşecek.

Bugün itibarıyla en düşük memur aylığı 11 bin 848 lira seviyesinde bulunuyor. Çıkacak orana eklenecek refah payı ile zam en düşük memur emeklisi aylığı için yüzde 85.68'e tamamlanacak.