En düşük memur maaşı 50 bin 503 lira oldu

TÜİK'in haziran ayı enflasyon oranını açıklamasıyla memur ve emeklilerin alacağı maaşlar belli oldu. En düşük memur maaşı, aile yardımı dahil 50 bin 503, en düşük memur emeklisi maaşı ise 22.671 liraya yükseldi.

AKŞAM GAZETESİ

Türkiye İstatistik Kurumu Haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Haziran ayında aylık enflasyon yüzde 1.37, yıllık enflasyon yüzde 35.05 oldu. Beklenti aylık enflasyonun 1.53 olması yönündeydi. Bu verilere göre enflasyon beklentinin altında gerçekleşti.

SSK'LIYA ZAM YÜZDE 16.67

Memur ve memur emeklilerinin 2025 yılının ikinci 6 ayında alacağı zamlı maaşlar ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarındaki artış oranları da böylece belirlendi. Bu yılın temmuz ayından geçerli olmak üzere kamu görevlileri ile memur emeklilerinin tamamının aylık ve ücretlerinde yüzde 5 artış öngörüldü. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde enflasyon, yüzde 16.67 oldu. Bu enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 10.57 artışla birlikte kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde bu aydan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 15.57 artış yapıldı. Aynı dönemde SSK ve Bağ-Kur wwemekli aylıkları da yüzde 16.67 arttı. Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 43 bin 726 liradan 50 bin 503 liraya, en düşük memur emekli aylığı 19 bin 617 liradan 22 bin 671 liraya yükseldi. Maaş hesaplamalarına, bölgesel ödemeler, ek ders ve vekalet ücreti, döner sermaye ödemesi ve yabancı dil tazminatı gibi ödemeler dahil edilmezken, aile ve çocuk yardımı ödeneği eklendi.

TOPLAM 40 PUAN DÜŞÜŞ OLDU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Uyguladığımız ekonomi programı ve enflasyonu düşürme noktasındaki kararlı tutumumuz sayesinde bu yıl sonunda 20'li rakamlara, önümüzdeki dönemde de tek haneli enflasyona ulaşarak vatandaşımızı kalıcı refah artışıyla buluşturmayı hedefliyoruz. Tüketici enflasyonu geçtiğimiz senenin haziran ayından bu yana 40 puanın üzerinde azalmıştır.

YAVAŞLAMA EĞİLİMİ SÜRECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Son dönemde gerileyen emtia fiyatları, finansal piyasalarda azalan oynaklık, iyileşen enflasyon beklentileri ve destekleyici talep koşulları yılın ikinci yarısında enflasyondaki düşüşün sürmesine katkı sağlayacak. Enflasyonda belirgin bir yavaşlama başladı ve bu eğilim devam edecek.

HERKES PLANINI HEDEFE GÖRE YAPSIN

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Yıl sonu enflasyonunun Merkez Bankamızın tahmin aralığında gerçekleşeceğine olan inancımız tamdır. Bu doğrultuda, tüm ekonomik aktörlerin planlamalarını bu patikaya göre yapmaları önem arz ediyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 16.881 TL

tbmm AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli aylığının artırılması için gerçekleştirilen toplantı sonrası açıklama yaptı. Güler, en düşük emekli aylığının 16 bin 881 TL'ye çıkartılacağını söyledi. Güler, artışın Hazine'ye maliyetinin 6 ay için 40 milyar 870 milyon TL olduğunu belirtti.

SİGARADA ÖTV'YE ENFLASYON AYARI

3 Temmuz 2025 tarihinden itibaren sigaralarda paket başına uygulanan Maktu Vergi tutarı 10.50 TL'den 12.1495 TL'ye, Asgari Maktu Vergi tutarı ise 36.626 TL'den 42.378 TL'ye çıkarıldı. Son dönemde enflasyonla mücadele kapsamında nispi vergi kademeli olarak yüzde 50 seviyesine düşürülürken, sabit vergi unsuru artırıldı. Bu sayede, mali çarpan 3.8'e kadar indirilerek sigara fiyatlarındaki artış sınırlandırıldı.

TEMMUZ AYI KİRA ARTIŞ ORANI 43.23

■ Temmuz ayında konut ve işyerleri kiralarında uygulanacak tavan zam oranı da yüzde 43.23 açıklandı.

■ Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve evde bakım yardımları yüzde 15.57'lik zam oranında artırıldı. Evde bakım yardımı temmuz ayında 11 bin 702 TL, 65 yaş aylığı 5 bin 390 TL oldu.