En düşük emekli maaşı 12.500 TL

En düşük emekli maaşına 2.500 lira seyyanen zam yapılarak 12 bin 500 liraya çıkarıldı. Meclis'e vergi paketiyle birlikte gelen tekliften 3.7 milyon emekli faydalanacak.

En düşük emekli maaşına zam için beklenen adım atıldı. En düşük emekli maaşı 2.500 lira seyyanen zamla 12 bin 500 liraya çıkıyor. Yapılacak düzenleme dün TBMM'ye gelen 'vergi paketi'ne eklendi. Bir süredir kulislerde konuşulan seyyenan zam tutarını, tasarının TBMM Başkanlığı'na sunulmasının ardından AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emeki maaşına yapılan zammı duyurdu. En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL olacağını söyleyen Güler'in verdiği bilgiye göre düzenlemeden 3 milyon 703 bin 788 kişi faydalanacak.

Güler, en düşük emekli maaşına yapılacak zammın bütçeye maliyetinin ise ikinci 6 aylık dönem için ise 33.2 milyar TL olarak hesaplandığını belirtti. Güler "Zam vermek veya artırmak değil, bunun mevcut bütçe imkanlarını da karşılığını da mutlaka sağlamak zorundaydık" ifadelerini kullandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise yaptığı açıklamada "Kıymetli emeklilerimizin refahını artırmak ve sosyal haklarını genişletmek için yeni çalışmalarımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz" dedi. Emekli maaşlarına yapılan yüzde 24.73'lük zam sonrası kök maaşı 8.020 TL'nin altında kalanların aylığı 10 bin lirada kaldı. Böylece ocakta 10 bin lira alan 1.8 milyon emekli, kök ücreti düşük olduğu için temmuz maaşında değişim olmamıştı. Yaşanan bu durum üzerine kök ücretlerde düzenleme ihtiyacı doğmuştu.

EVDE BAKIM PARASI HESAPLARDA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bu ay 4.1 milyar TL Evde Bakım Yardımı'nı hesaplara yatırdıklarını açıkladı. Göktaş hak sahibi başına ocak-temmuz döneminde aylık 7 bin 608 TL ödeme yapılırken, bu rakamın yeni katsayıyla 9 bin 77 TL'ye çıkarıldığını belirtti.

FARKLAR YASA ÇIKINCA YATACAK

En düşük emekli maaşına zam düzenlemesinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi sonrası Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerin zamlı maaşlarını bugünden itibaren almaya başlayacak. Emekliye ek zam düzenlemesi ödeme takvimine yetişmeyeceği için ek fark olarak daha sonra hesaplara yatacak.