‘En büyük 500'den teknolojik hamle

İSO'nun ‘500 Büyük Sanayi Kuruluşu' araştırmasındaki iki önemli gelişme yüz güldürdü. Şirketlerin Ar-Ge harcamaları %150 artarken katma değerdeki yüksek teknolojinin payı da %6.9 seviyesine çıktı.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her yıl geleneksel olarak açıkladığı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırması belli oldu. TÜPRAŞ bu yıl da liderliği korurken yaşanan iki aynı gelişme, teknoloji odaklı sanayi hamlesinin meyvelerini vermeye başladığını ortaya koydu. Araştırmaya göre sanayi devlerinin üretiminde teknolojik ürün ağırlığı da Ar-Ge harcaması da artıyor. İSO 500’teki kuruluşların ihracatı yüzde 2.4 artarken, katma değerdeki yüksek teknolojinin payı son 3 yılda yüzde 3.6’dan yüzde 6.9’a yükseldi. Orta-düşük teknoloji yoğunluklu sanayilerin payı ise 5.4 puan azalarak yüzde 29.6 oldu. Orta-yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı 2019’da yüzde 23.5’e yükseldi. İstihdam yüzde 1, Ar-Ge harcamaları da yüzde 150’nin üzerinde arttı. Araştırma sonuçlarını basın toplantısıyla açıklayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 500 sanayi kuruluşunun zorluklara karşı verdiği çetin mücadeleyle büyüme patikasına geri dönüş çabasının sancılarını bir arada yaşadığını söyledi.

PAYI % 30’U GEÇTİ

Bahçıvan, diğer yandan gelecek adına umut veren iki olumlu gelişme yaşandığını söyledi. Bahçıvan “Son üç yıldan beri istikrarlı bir şekilde gerek orta-yüksek gerekse yüksek teknoloji yoğunluklu sanayilerin yaratılan katma değer içindeki payı artış gösteriyor. 2019’da ilk kez orta-yüksek ve yüksek teknolojinin yaratılan katma değerdeki payı yüzde 30’u geçerek yüzde 30.4 oldu” dedi.

KAYNAK SORUNU YOK

Bahçıvan, “Yine sanayimizin teknoloji yoğunluklu katma değer üretiminin önünü açacak Ar-Ge’ye harcamaları 2019’da 9.7 milyar TL oldu. Bu, yüzde 152 artışı ifade ediyor. Aynı dönemde Ar-Ge harcamalarının üretimden satışlara oranının da yaklaşık binde 5’ten yüzde 1’e yükseldi” dedi. Kaynakları doğru kullanabilme becerisinin artırılması gerektiğini belirten Bahçıvan, “Türkiye’nin kaynak sorunu yok. En önemlisi kaynakları doğru alanlarda kullanmamız” ifadelerini kullandı.

SANAYİCİ ARTIK RAHAT BORÇLANIYOR

soruları da yanıtlayan Bahçıvan, şirketlerin borçlanmasına dair iklimin pozitif anlamda en örnek olduğu dönemlerinden birisini yaşadıklarını belirterek, “Artış rakamlarına baktığımızda toplam TL kredilerdeki büyümenin yılbaşından beri yüzde 30 olduğunu görmekteyiz. Burada ticari krediler 33.3 olarak pay almakta. Bu 6 aylık bir oran. Herhalde son yılların en tarihsel yükselişi. Onun için borçlanmada sorun var dersek haksızlık yapmış oluruz” dedi. 

ZİRVEDE İLK 4 DEĞİŞMEDİ STAR 5. SIRADAN GİRDİ

Araştırmaya göre, 2019’da sanayinin zirvesinde 87 milyar 949 milyon lira üretimden satışlarıyla yine TÜPRAŞ yer aldı. Ford Otomotiv ikinciliğini, Toyota Otomotiv de üçüncülüğünü korudu. Sıralamada Oyak Renault da dördüncü oldu. Böylece ilk dört şirket, değişmedi. İSO 500 araştırmasına bu yıl ilk kez katılan Star Rafineri de 20 milyar 831 milyon liralık üretimden satışları ile listeye beşinci sıradan girdi.