Emtia piyasası yönünü bulamadı

Emtia piyasasında geçen ay jeopolitik riskler, para politikasına ilişkin belirsizlikler ve küresel ekonomiye yönelik endişelerden kaynaklanan sert dalgalanmalarla yön arayışı hakim oldu.

Hasan Kuş

Emtia piyasasında geçen ay belirsizliklerin öne çıkmasıyla dalgalı bir seyir görüldü. Tarım grubunda ise üretime yönelik faktörler etkili oldu.

İsrail-Filistin çatışması kaynaklı gelişmeler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını uzun bir süre yüksek tutacağına yönelik öngörüler geçen ay emtia yatırımcısının odağında yer aldı.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASININ GENİŞLEYEBİLECEĞİ ENDİŞESİ ALTINA TALEBİ ARTIRDI

Geçen ay değerli metallerde paladyum haricinde yukarı yönlü bir seyir görüldü.

Ekim ayında fiyatlar altında yüzde 7,3, gümüşte yüzde 3 ve platinde yüzde 3,1 artarken, paladyumda ise yüzde 10,1 geriledi. 9 Ekim haftasında altının ons fiyatı, İsrail-Filistin çatışmasının etkisiyle yüzde 5,47 yükselerek 7 ayın en yüksek haftalık kazancına ulaştı.

İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılabileceği endişesi güvenli liman varlıklara talebi artırdı.

Para politikalarına ilişkin belirsizliklere karşın bazı Fed üyelerinin "güvercin" söylemleri ve geçen ay ABD 10 yıllık tahvil faizinin 4,53 seviyelerine kadar gerilemesi de altını yukarı yönlü etkileyen önemli faktörler arasında yer aldı.

Otomobillerdeki katalitik konvertör üretiminde kullanılan paladyumda ise elektrikli araçlara talebin artmasıyla normal otomobillere olan talebin düşebileceğine yönelik tahminlerden kaynaklanan talep endişeleri öne çıktı.

Küresel ekonomik zorluklar, Çin'den gelen zayıf talep ve ABD'nin yenilenebilir enerji girişimlerindeki gecikme, özellikle bakır fiyatlarını baskıladı.

Nikel piyasasında, devam eden arz fazlasıyla değer kayıpları görüldü.

Enerji grubunda ise geçen ay karışık bir seyir gözlemlendi.

Ekim ayını Brent petrol yüzde 7,2 kayıpla, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 19,3 kazançla tamamladı.

Avrupa'da ekonomik faaliyetlerdeki zayıflık da Brent petrolün değer kaybetmesinde önemli rol oynadı.