Emlakta fiyat şişiren 545 kişiye ceza! Bakanlık göz açtırmadı

Emlak sitelerinde verilen satılık emlak ilanlarını inceleyen Ticaret Bakanlığı, 545 kişinin yüzde 100'ün üzerinde fiyat artışı yaptığı tespit etti. Bakanlık bu kişilere toplam 54.5 milyon lira ceza kesti.

Akşam

Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe kayıt dışı, manipülatif ve manipülasyon amaçlı ilan paylaşan 545 kişiye 54 milyon 500 bin lira ceza kesti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, piyasada denge unsurunu bozabilecek her türlü eylem ve fiille ilgili inceleme ve denetimlere detaylı şekilde devam edildiği belirtildi.

İLAN BAŞINA 100 BİN

Emlak sektörüne yönelik adımlara değinilen açıklamada, "Bakanlık olarak spekülatif fiiller ile fahiş fiyata sebebiyet veren ilanlar, yanıltıcı reklamlar titizlikle incelenmektedir. Bu kapsamda, ilan platformlarında verilen satılık emlak ilanları inceleme altına alınmıştır. 1 Eylül'den bu yana verilen satılık emlak ilanlarında, ilanın yayımda olduğu dönemde fiyatında yüzde 100 ve üzeri artış yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan ve tüketicileri mağdur eden 545 kişiye Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'in 14'üncü maddesindeki 'Taşınmaz ticaretiyle iştigal edenler haksız ve hukuka aykırı davranış ve ticari faaliyetlerde bulunamaz' hükmüne aykırı faaliyetleri nedeniyle kişi başına 100 bin lira olmak üzere toplam 54 milyon 500 bin lira para cezası verilmesine karar verilmiştir" denildi.

DEVAMI GELECEK

Vatandaşları mağdur edebilecek her türlü ihtimalin bakanlıkça değerlendirildiği vurgulanan açıklamada, gerekli incelemelerin de ivedilikle başlatıldığı kaydedildi. Açıklamada, bakanlığın, vatandaşların spekülatif fiyat artışlarından etkilenmesinin önüne geçmek, piyasada adaletli ve rekabetçi bir ortam tesis etmek için elindeki bütün argümanları sektör ve konu bazlı kullanılmaya devam edeceğinin altı çizildi.

ARABULUCUDAN KİRAYA KADEMELİ ARTIŞ

İzmir'de kira konusunda anlaşmazlık yaşayan ev sahibi ile kiracı, arabuluculuk masasında kademeli kira artışı şartıyla el sıkıştı. Çiğli'deki evin sahibi M.D., bölgedeki ortalama kira bedelinin 8-9 bin lira arasında değiştiğini belirterek, kiracısı Atilla Figen'den 1750 lira talep etti. Tarafların sonuca ulaşamaması üzerine konu yargıya taşınınca zorunlu arabuluculuk şartı devreye girdi. Görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmaya göre, kiracı ev sahibine 2024 yılının Haziran ayına kadar aylık 3 bin lira, haziran ve ağustos ayları arasında 5 bin lira ödeyecek. 2024 yılının Ağustos ayından itibaren kiraya TÜFE oranında zam yapılacak. Kiracı Atilla Figen "Arabulucu devreye girdiğinde durum daha değişik oluyor" dedi. Ev sahibinin avukatı Haydar Tekinay ise "Taraflar birbirlerinin ekonomik durumlarını biliyordu ve uygun bir artış yapıldı. Mutlu sona ulaştık" diye konuştu.

Kiracının avukatı Ceyhun Yıldırım (sağdan ikinci) ve arabulucu İrfan Medet Akpınar (soldan ikinci) ile ev sahibi avukatı Haydar Tekinay (solda) anlaştı.

İNDİRİM SIRASI DİĞER SEKTÖRLERDE

Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından başlatılan 'büyük indirim' kampanyasına marketlerden sonra farklı sektörlerin katılmsası bekleniyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz günlerde gıda perakendecilerinin uygulamalarında yanlış buldukları noktalarda denetimlerini artırdıklarını belirterek, "Onlardan da indirimler bekliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında büyük bir indirim kampanyasını bütün marketlerden bekliyoruz" açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklamaya cevap veren sektör temsilcileri de bazı ürünlerde zam yapmama kararı aldıklarını, bazı ürünlerde ise indirim uygulayacaklarını duyurmuştu. Bolat, "Enflasyonla mücadeleyi sektörlerimizin hepsiyle yapılan istişare görüşmeleri, geniş kapsamlı oturumlarla alınacak kararlar ve uygulamalarla sürdüreceğiz" diyerek başta giyim ve beyaz eşya olmak üzere birçok sektörü işaret etti. Bolat "Enflasyonla mücadelede başarı, vatandaşlarımızla ve sektörlerimizle birlikte el ele vererek gerçekleşek" dedi.