Emine Erdoğan: Çevre konusunda icatlar çıkaralım

Üç bakanla birlikte doğa dostu tekstil fabrikasını ziyaret eden Emine Erdoğan “Atıktan yepyeni materyaller çıkarabiliriz. Gelin geleceğe yatırım yapalım” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Manisa'nın Akhisar İlçesi'ndeki TYH Uluslararası Tekstil AŞ'ye ait doğa dostu tekstil fabrikasını ziyaret etti. Emine Erdoğan burada yaptığı konuşmada çöplüklerin gelecekte birer hammadde kaynağı olacağını belirterek, bu alanda icat çıkarmaya çağırdı.

GELECEĞE YATIRIM

"İstatistiklere göre her 1 saniyede 1 kamyon dolusu kıyafet ya yakılıyor ya da çöp sahalarına atılıyor" diyen Erdoğan, tekstil atıklarının nasıl geri dönüştürülebileceğiyle ilgili kafa yormak gerektiğini dile getirdi. Çöplüklerin aslında 'erken ölmüş malzemeler mezarlığı' olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "O nedenle atıkla, çöple ilgili tanımlarımızı yeniden gözden geçirmeliyiz. Atıktan yepyeni materyaller çıkarabiliriz. Bilhassa, tekstil endüstrisinin, yenilikçi zihinlere yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum. Bilim insanları, gelecekte çöp sahalarının, değerli bir ham madde kaynağı olacağını söylüyor. Gelin geleceğe şimdiden yatırım yapalım. Gelecekle mesafeyi kapatacak icatlar çıkaralım" ifadelerini kullandı.

%78'İ KADIN ÇALIŞAN

Erdoğan, doğa dostu tesiste kadın çalışan oranının yüzde 78 olmasının çok sevindirici olduğunu belirterek, tesiste ayrıca yağmur suyu biriktiren ve gri su dönüşümü sağlayan bir altyapının da olduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından fabrikada üretilen iplikleri inceleyen fabrika yöneticilerinden üretim hakkında bilgi alan Erdoğan, çalışanlarla selamlaştı. Bu sırada bir işçinin masasına oturan Erdoğan, makine hakkında bilgi alıp dikiş dikti.

YATIRIMCILARI EL ÜSTÜNDE TUTMAYA DEVAM EDİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, Türkiye'nin güçlü ekonomisi, nitelikli işgücü, geniş iç pazarı, lojistik konumu, elverişli nüfusu, kazançlı teşvikleri ve avantajlı Ar-Ge ekosisteminin, yerli ve yabancı yatırımcılar için adeta mıknatıs görevi gördüğünü söyledi. Varank, "Yerli, yabancı tüm yatırımcıları hiçbir ayrım yapmadan el üstünde tutmaya devam ediyoruz" dedi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise "Kadınlarımızın işgücüne katılmalarını desteklemek üzere gayretlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

SIFIR ATIK PROJESİ'NE BM'DEN ÖDÜL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen 'Sıfır Atık Projesi'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı'nın 'Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eylem Ödülü'ne layık görüldüğünü duyurdu. Kurum, konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı.