Emekliye yüzde 10 zam

Memur ve emeklilerinin ocak itibarıyla alacağı net zam dün belli oldu. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşı yüzde 10.19 artacak. Memur ve memur emeklisi ise yüzde 4 zamma ek olarak enflasyon farkı alacak.

1

Memur ve memur emeklileri, ocak ve temmuz olmak üzere yılda 2 kez zam alıyor. Zam oranları 2 yılda bir yapılan toplu sözleşmeye göre belirleniyor. Geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı fark oluşursa bu da zamma ekleniyor. İşçi (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri de memurlar gibi yılda 2 kez zam alıyor. Ama bir fark var. 

YÜZDE 4 ALACAKLARDI 

Memur ve emeklisi toplu sözleşmeye göre zam alırken, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zammı bir önceki 6 ayda oluşan enflasyona göre hesaplanıyor. Memur ve emeklisi temmuzda yüzde 8.65 zam almıştı. Toplu sözleşmeye göre bu ay da yüzde 4 zam alacaktı. Ancak, son 6 aylık enflasyon dün 10.19 olarak açıklandı. 

ENFLASYON FARKI ÇIKTI 

Enflasyon yüzde 4’ü geçtiği için fark eklenecek. Bu fark da yapılan hesaplamaya göre, yüzde 6.73 olacak. Maaşa önce bu fark eklenecek, çıkan sonuca da yüzde 4 zam ilave edilecek. Zam toplamı böylece kümülatif yüzde 10.73 olacak. Zam sonucunda en düşük memur emeklisi maaşı, 2 bin 190 en düşük memur maaşı da 3 bin 512 liraya çıkacak.

(Güneş)