Emekliye promosyon ödemelerinde son durum

Milyonlarca emekli promosyon ödemelerinin Kurban Bayramından önce verilmesini bekliyor.

Bankalar tarafından emeklilere yönelik promosyon ödemesinde; bakanlık tarafından bankalarla yürütülen pazarlık sürecinde rakam 600 TL olarak açıklanmıştı. Ancak kamu yönetimi rakamın 900 liraya çıkarılması için yoğun bir pazarlık içinde. Buna göre Bankalar promosyon ödemelerini 0-500 TL, 500-1000 TL, 1000-2000 TL ile 2000 TL ve üstü emekli maaşı alanlar olarak 4 gruba ayırdı ve maaşa göre emeklilere promosyon ödemesi yapacak.

EMEKLİYE PROMOSYON 900 LİRA'YI AŞABİLİR

11 milyon emekliyi ilgilendiren promosyon çalışmasında sona gelindi. Özel bankaların her yıl sisteme yeni giren yaklaşık 500 bin emekli için üç yıllığına 500 lira promosyon teklif ettiği belirtiliyor. Buna göre, bütün emekliler için ise '0-500, 500-1.000, 1000-2.000 arası ve 2 bin lira üstü alanlar' olmak üzere kademelendirme yapılması gündemde. Bankalar, emekli aylığı ve sistemde kalma süresine göre promosyon ödemesi yapacak. Önerilen 500 liranın asgari tutar olması ve aylık dilimlere göre yukarı çıkarılabileceği belirtiliyor. 

KAMU RAKAMI ARTIRDI  

Emeklilere de memurlara ödenen miktar kadar olmasa da promosyon ödenmesi için mutlu son yakın gözüküyor. Kamu bankalarının da promosyon için iştahlı olması emeklilerin yüzünü güldürecek gelişmenin her an yaşanabileceğine işaret ediyor. Emekli aylıkları önemli ölçüde kamu bankaları tarafından ödeniyor. Bunun yanında PTT ile de emekli aylıklarının ödenmesi söz konusu. Kamu bankalarının ve PTT’nin payı toplamda yüzde 90 civarında. Emeklilere promosyon ödenmesi konusunda aslında ortada hukuki bir gerekçe bulunmuyor. 2007/21 sayılı Genelge ile kamuda görev yapan memurların promosyon adı altında bir ödeme almasının hukuki dayanağı oluşturuldu. Ancak bu genelgede 'emekli' ibaresi geçmediği için emeklilere promosyon ödenmesi şu an için mümkün değil. Diğer yandan Türkiye Emekliler Derneği bu konuyla ilgili dava açmıştı. Dava olumsuz sonuçlanınca kamu eliyle promosyon ödenemeyeceği netleşti. Sonrasında özel bankaların emeklilere promosyon konusunda neler yapabileceği görüşülmeye başlandı.

BANKALAR NE İSTİYOR?

Bankaların emeklilere promosyon vermesinin arkasında emeklilerin açtıracakları hesapla birlikte promosyon ödeyen banka üzerinden bankacılık işlemleri yapması beklentisi yatıyor. Ancak emeklilerin çoğu zaman aylıklarını hiç bekletmeden çekmeleri nedeniyle bankalar yüksek miktarlara yanaşmıyor. Diğer yandan emeklilerin kredi kullanması veya avans para kullanmaları karşılığında bankaların promosyonda yıllık 900 TL’ye çıkabilecekleri öngörülüyor.