Emekliye promosyon 2016 ödemeleri en son durum

11 milyon emekliyi ilgilendiren promosyon çalışmasında sona gelindi. Özel bankaların her yıl sisteme yeni giren yaklaşık 500 bin emekli için üç yıllığına 500 lira promosyon teklif ettiği belirtiliyor. Bakan Müezzinoğlu, emeklilere promosyon verilmesiyle ilgili de, ''O noktanın karara bağlanması Sayın Başbakanımızın bankalara vereceği talimata bağlıdır. Çünkü bankalar, bu düzeyde bir sonuca kendi yetkileri çerçevesinde imza atmayı kabul etmiyor şeklinde konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, kıdem tazminatı ve emekliye promosyonda hakkaniyetin ön planda tutulduğu bir süreç işlediğini söyledi. Müezzinoğlu, özellikle promosyonda son hamleyi Başbakan Yıldırım'a bıraktıklarını söyledi. Bankalar tarafından emeklilere yönelik promosyon ödemesinde; bakanlık tarafından bankalarla yürütülen pazarlık sürecinde rakam 600 TL olarak açıklanmıştı. Ancak kamu yönetimi rakamın 900 liraya çıkarılması için yoğun bir pazarlık içinde.  Buna göre, bütün emekliler için ise '0-500, 500-1.000, 1000-2.000 arası ve 2 bin lira üstü alanlar' olmak üzere kademelendirme yapılması gündemde.

EMEKLİYE PROMOSYON EN SON DURUM NEDİR

Tarafların vicdanlarının 'evet' dediği, hakkaniyeti ve güveni güçlü tutacak bir ortak noktada buluşulması temennisinde bulunan Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "Burada temel bakışımız, işçinin alın terinin korunması, hakkının korunabilmesi. Paydaşların vicdanının, adaletin ve sürdürülebilirliğin olduğu bir çerçeveyi henüz oluşturabilmiş değiliz. İnşallah bunun olumlu gelişmesine ve sonuçlanmasına katkı sağlayacağımız bir süreç olur diye temenni ediyorum."

BAKAN Müezzinoğlu, emeklilere promosyon verilmesiyle ilgili de, "O noktanın karara bağlanması Sayın Başbakanımızın bankalara vereceği talimata bağlıdır. Çünkü bankalar, bu düzeyde bir sonuca kendi yetkileri çerçevesinde imza atmayı kabul etmiyor. Hükümet veya Başbakanın talimatı gerekiyor" dedi. Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "Ben henüz bu anlamda, Sayın Başbakanımızla bu çalışmaların çerçevesini paylaşmadım. Hazırlıkları ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra önümüzdeki günlerde, belki ilave farklı çalışmalar da koyarak yapmaya gayret edeceğiz." Müezzinoğlu, promosyon görüşmelerinin ne zaman sonuçlandırılacağına ilişkin soruya da, "Sonuçlandırabiliriz ama vicdanımızın 'ideal' dediği bir sonuçlandırma değilse o zaman da kim kaybedecek. Son hamleyi Başbakanımıza bırakacağız" karşılığını verdi. 

EMEKLİYE PROMOSYON 900 LİRA'YI AŞABİLİR

11 milyon emekliyi ilgilendiren promosyon çalışmasında sona gelindi. Özel bankaların her yıl sisteme yeni giren yaklaşık 500 bin emekli için üç yıllığına 500 lira promosyon teklif ettiği belirtiliyor. Buna göre, bütün emekliler için ise '0-500, 500-1.000, 1000-2.000 arası ve 2 bin lira üstü alanlar' olmak üzere kademelendirme yapılması gündemde. Bankalar, emekli aylığı ve sistemde kalma süresine göre promosyon ödemesi yapacak. Önerilen 500 liranın asgari tutar olması ve aylık dilimlere göre yukarı çıkarılabileceği belirtiliyor. 

BANKALAR NE İSTİYOR?

Bankaların emeklilere promosyon vermesinin arkasında emeklilerin açtıracakları hesapla birlikte promosyon ödeyen banka üzerinden bankacılık işlemleri yapması beklentisi yatıyor. Ancak emeklilerin çoğu zaman aylıklarını hiç bekletmeden çekmeleri nedeniyle bankalar yüksek miktarlara yanaşmıyor. Diğer yandan emeklilerin kredi kullanması veya avans para kullanmaları karşılığında bankaların promosyonda yıllık 900 TL’ye çıkabilecekleri öngörülüyor.