Emekliye ek zam için zirve kararı

Emekliye yapılacak zam için Cevdet Yılmaz başkanlığında ilgili bakanlar ve AK Parti grup başkanları toplantı yapma kararı aldı. Zirveden çıkacak ek zam kararında iki bakanlığın yürüttüğü çalışma belirleyici olacak.

AK Parti kurmayları, en düşük emekli aylığına yeni düzenleme için toplantı yapacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile AK Parti Genel Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Abdullah Güler katılacak. Toplantının günü ise Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yaptığı çalışma sonrası belli olacak. Abdullah Güler, iki bakanlığın çalışması bittiğinde etki analizleriyle beraber değerlendirme yaparak karar vereceklerini söyledi. Alınan bilgiye göre yapılacak ek zam sadece kök maaşı 10 bin liranın altında olanlara dönük olacak. Herkese 'seyyanen zam' gündemde değil. Enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte emeklilerin alacağı zam yüzde 24.73 olarak hesaplanmıştı.

Ancak zamların kök aylığa yapılması nedeniyle daha önce 10 bin lira alan milyonlarca emekli zam alamadı. Kök aylığı 8 bin lira olan bir emeklinin yüzde 24.73 zamla aylığı 9 bin 978 lira oldu. Maaşı 10 bin TL'ye tamamlandı. Böylece ocaktan beri zaten 10 bin lira aldığından maaşı artmadı. Bu şekilde 1.8 milyon emekli bulunuyor. Yapılacak düzenlemeyle 10 bin liralık en düşük maaşın 2.500 liralık seyyanen zamla 12.500'e çıkarılması planlanıyor. En düşük maaşın 12.500'e çıkarılması doğrudan 3.7 milyon emekliyi ilgilendiriyor.