Erken emekli nasıl olunur, şartları neler neler?

Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetini gidermek için erken emeklilik ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Erken Emeklilik bekleyenler, Emeklilikte yaşa takılanlar bu haberi sizler için hazırladık. 300 bin kişiye erken emeklilik müjdesi geldi. Sigortalı prim gün sayısını doldurmuş olmasına rağmen yaş şartını bekleyen 300 bin çalışana müjde. Çalışanın lehine olacak düzenleme için hazırlanan taslak Başbakan Yıldırım’a sunulacak. Erken Emeklilik (EYT) son gelişmeler, Emeklilikte yaşa takılanlar son haberler aksam.com.tr'de

Bakan Soylu, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son durumun sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Biz bugün emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenleme yaptığımız andan itibaren 1 milyon 700 bin kişiyi emekli yapmak zorundayız. Bizim böyle bir gücümüzün olmadığını söylemek istiyorum sadece. Böyle bir takatimiz yok. Biz aktif-pasif oranı arttırmak yerine, aktif-pasif oranını bence Cumhuriyet tarihinin en negatif noktasına çekmiş oluruz.Yani çalışanların emeklilere oranı. Emeklilikte yaşa takılanlar ne kadar? diye soracak olursanız onu da söyleyeyim 7 milyon 100 bin kişi. Bizim sosyal güvenlik reformunun tamamen rafa kaldırılması ve tamamen geçmiş dönemlerde yaşadığımız emeklilikle ilgili sürecin Türkiye'de tekrar yaşanması ve gelir gider dengemizin tamamen alt üst olmasını gerektirebilecek bir sonuçtur.

"ERKEN EMEKLİLİK YOK"

Biz de yapmak isteriz ama bunu dünyada hiçbir ülke yapmıyor, emeklilik yaşını 67-70'e çıkarıyorlar. Bizden daha rahatlar, refah seviyesi daha yüksek ve sürekli emeklilik yaşını yükseltiyorlar. Bizim sisteme erken emekliliği koyduğumuz andan itibaren bunu sürdürülebilir kılamayacağımızı bir kere daha ifade etmek istiyorum. Bir devlet yapamayacağı bir şey için umut vermemelidir."

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İÇİN ŞARTLAR NELER?

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan kişiler normalde yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacaklardı. Fakat DSP-ANAP-MHP hükümeti, hazırladığı sosyal güvenlik paketiyle prim gününün yanında yaş şartını da yeniden getirdi. ‘Yeniden’ diyoruz çünkü çok önceden beri uygulanan emeklilikte yaş koşulu, 1991’de Demirel Hükümeti tarafından kaldırılmış ve kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilir hale gelmişti.

30’lu ve 40’lı yaşlarda emeklilik hayali kuran çalışanlar için 8 Eylül 1999’da yapılan düzenleme şok etkisi yaptı. Örneğin 1974 doğumlu ve 1992’de çalışmaya başlayan bir bayan 2012 yılında emekli olabilecekken, yeni yasaya göre emeklilik tarihi 2023 yılına uzadı. Yani bu bayan işe girerken beklediği tarihten 11 yıl daha geç emekli olacak. İşte bu örneğimizdeki gibi yaklaşık beş milyon kişiye Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) diyoruz.

MEMURA ERKEN EMEKLİLİK MÜJDESİ

Kamu görevlilerine erken emeklilik için süreç başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde fiili hizmet zammıyla ilgili komisyon çalışmaları başladı. Çalışma sonucunda hangi kamu görevlilerine erken emeklilik imkanı verileceği belirlenecek.

Memura erken emeklilik için düğmeye basıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nda, geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde görüşülen ve mutabakata varılan 'fiili hizmet zammı'yla ilgili komisyon çalışmaları başladı.

Fiili hizmet zammıyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu'nda bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya; Memur-Sen Başkan Vekili Metin Memiş, Memur- Sen Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Birlik Haber- Sen, Ulaştırma Memur-Sen, Kültür Memur-Sen başkanları, sendikaların genel başkan yardımcıları, ilgili kurumların yetkilileri ve üniversite öğretim üyeleri katıldı.

Memur-Sen'den yapılan açıklamaya göre; toplantıda hizmet kollarının talepleri doğrultusunda 9 adet alt komisyon oluşturuldu. Komisyonlarda 'fiili hizmet zammından' kimlerin faydalanacağı ile ilgili çalışma yapılacak. Bilimsel çalışmaların sonucunda hangi hizmet kollarında ve kimlere ne şekilde fiili hizmet zammı verileceğine dair ön metinler oluşturulacak. Çalışma sonunda hazırlanacak rapor, kanun tasarısı haline getirilerek Meclis'e sunulacak.