Tasarrufları artırmada dünyada kabul edilmiş en etkili yollardan biri olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) otomatik katılım uygulaması 1 Ocak 2017’de başlıyor. Otomatik katılımı düzenleyen kanun tasarısının Meclis’ten geçmesiyle gerek şirketler gerekse çalışanlar yeni dönemin detaylarını merak etmeye başladı. BES’in Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirten Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez yeni dönemin getireceği faydalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin 2030 yılına gelindiğinde yaşlı bir nüfusa sahip olacağına dikkat çeken Türkölmez “Halihazırda bir emekli yaklaşık iki çalışan tarafından finanse ediliyor. Bu da sosyal güvenlik sistemini ağır bir baskı altına sokuyor. 2003 yılında yürürlüğe giren ve 2013’te devlet katkısıyla birlikte hızlı bir büyüme trendine giren BES, ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşıyor” dedi.
ŞU ANDA %55’İ ALINIYOR
Bireysel emeklilik sözleşmelerinde teşvik uygulaması bulunmasına karşın şu anda nüfusun yalnızca yüzde 6’sının düzenli tasarruf yaptığı bilgisini paylaşan Taylan Türkölmez sözlerine şöyle devam etti: “Otomatik katılım bu oranı önemli ölçüde büyütecek. Mevcut durumda emekli olanlar, çalışırken sahip oldukları gelirin ortalama yüzde 55’ini alabiliyor. Otomatik katılım sistemine erken giren, ödeyen ve devlet katkısına hak kazanan çalışanlar ise emekli olduklarında kendilerine bugünün değeriyle 150-200 TL ek maaş bağlanacak.”
CİDDİ POTANSİYEL VAR
Taylan Türkölmez Türkiye’deki mevcut tasarruf oranları diğer ülkelerle kıyaslandığında ciddi gelişme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. 2015 itibarıyla yıllık milli gelire göre gelişmiş ülkelerde yüzde 21,89, AB ülkelerinde yüzde 21,68, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 31,39 ve dünyada yüzde 25,63 olan tasarruf oranı, Türkiye’de yalnızca yüzde 15,63. Türkölmez bireysel emeklilikte otomatik katılım uygulamasının, bu boşluğu kapatma konusunda önemli katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.
Hedef liderlik
Yeni süreçte sistemin başarısında hızlı, dağıtım kanalları geniş ve katma değerli hizmet verebilen emeklilik şirketlerinin önemli rol oynayacağını düşündüklerini belirten Türkölmez, “Otomatik katılım kapsamında da sektörün lider şirketlerinden biri olmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda hem bireysel emeklilik hem de sigortacılıktaki öncülüğümüzü sürdürmeyi ve pekiştirmeyi amaçlıyoruz” dedi. Türkölmez yatırım güçleri, sürdürülebilir karlılıkları ve müşteri memnuniyetine verdikleri önemin toplumun gözünde Alliazn’ı ayrıştıracağına inandıklarını sözlerine ekledi.
Fon büyüklüğü 100 milyarı aşar
Türkölmez, otomatik katılımın da hızlandırıcı etkisiyle 3 yıllık dönemde fon büyüklüğünün 100 milyar lirayı aşmasını aşmasını beklediğini belirtti. Türkölmez, "Bireysel emeklilik sisteminin büyümesi; sermaye piyasasının derinleşip gelişmesi, tasarruf oranının ve yatırımların, dolayısıyla istihdamın artmasını sağlayacaktır" dedi.