Emekli SGK ve Bağ-Kur memur maaşı bayram öncesi yatacak mı?

Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 16 Eylül Cuma günü tam gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışanlar için Kurban Bayramı tatili 9 gün olarak belirlendi. Ayrıca SGK ve Bağ-Kur emeklilerine bayramdan önce maaşları ödenecek.

Kurban Bayramı öncesi emekli maaşları ve memur maaşları erken yatırılacak mı sorusu gündeme geldi. Bu yıl Kurban Bayramı, 12-13- 14-15 Eylül tarihlerinde kutlanacak. Memurlar ise her ayın 15'inde maaş alıyor. Başbakan Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar ile SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş ödemelerinin de Kurban Bayramı'ndan önce yapılması için bakanlıklara talimat verdi. Maaş ödemelerinin 08-09 Eylül 2016 tarihinde yapılması kararlaştırıldı. Aynı karar maaşlarını her ayın 16'sı ile 28'i arasında alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerini de kapsıyor. 

EMEKLİ MEMUR MAAŞ ÖDEMELERİ BAYRAM ÖNCESİ

Başbakan Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar ile SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş ödemelerinin de Kurban Bayramı'ndan önce yapılması için bakanlıklara talimat verdi. Maaş ödemelerinin 08-09 Eylül 2016 tarihinde yapılması kararlaştırıldı.

PROMOSYON GELİR Mİ? 

Emekliler, erken maaş müjdesinin yanı sıra promosyon beklentisi içerisinde de bulunuyor. Kurban Bayramı'na kadar promosyon anlaşmasının yapılmasını ve ödemelerin başlamasını isteyen emekliler, bu ödemenin kendilerine bayramda ilaç gibi geleceğini belirtiyor. Promosyonda anlaşmaya varılırsa, emekliler ek gelire kavuşacak. Rakam henüz kesinleşmese de yıllık 150 ila 300 lira arasında olacağı ve 3 yıllık toplu ödeme yapılacağı konuşuluyor. Emekliler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan gelecek haberi bekliyor.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Emekli maaşı hesaplama ile ilgili Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan açıklama yaptı: 'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),  2006 yılında, farklı norm ve standartlara göre hizmet sunan Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığ’ının birleştirilmesinden oluşan bir kurumdur. 2015 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekli maaşlarını yanlış hesapladığına dair bir çok haber gazete ve televizyonlarda yer almıştı. O gün bu haberlere ihtiyatla yaklaşmıştık. Çünkü bütün emeklileri ve çalışanları doğrudan ilgilendiren bir kurumun yanlış yapma lüksü bulunmamaktadır. 2016 yılının ilk altı ayında 36 yıl 5 ay hizmeti bulunan ve ¼’dünden emekli olup, Özel Hizmet Göstergesi 9500, Aylık Katsayısı 88817 ve Taban Aylık Katsayısı 1390277 olan bir doçentin aylık emekli maaşı 3 bin 967,20 TL olması gerekirken, maaşının 2 bin 926,45 TL olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden bildirilmesi anlaşılır gibi değildir. Bunlar basit hatalar değildir. Bu ve benzeri vahim hatalar sonucu kim bilir kaç akademisyen ve memur mağdur edilmiş ya da mağdur edilmeye devam edilmektedir. Söz konusu mağduriyetlerin bir an önce sona erdirilmesi ve benzeri hataların devam etmemesi için ilgili kurumların gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Ömrü çalışmayla geçmiş değerli emeklilerimizi emekli hayatlarında huzursuz etmenin, onları mağduriyetle baş başa bırakmanın vebali ağırdır. bugün memurlar ve öğretmenler emeklilikleri geldiği halde yaş haddine kadar emekli olmayı düşünmemektedirler. Bunun en önemli nedeni emekli olduklarında maaşlarının yarı yarıya düşmesinden kaynaklanmaktadır. Emekliliği teşvik etmeden, had safhaya ulaşan işsizliği azaltmamız mümkün değildir. Gençlerimize iş bulmanın yolu emekliliği teşvikten geçtiği hatırdan çıkarılmamalıdır. Memur ve akademisyenlerimizi emekli olmaya teşvik etmenin en önemli yolu da emekli maaşlarında ve emeklilik ikramiyesi tutarında büyük bir faydası olan ek gösterge rakamlarının artırılması ve herkese makam tazminatı vermekten geçmektedir.' dedi. Artık hesaplama ve sorgulama işlemleri için ise devlet dairelerine gitmeye ya da farklı yöntemler uygulamaya da gerek kalmadı çünkü SGK yetkilileri internet üzerinden emeklilerin bilgi almasına olanak sağlıyor. Emekli maaşı istenilirse farklı bir bankaya ya da PTT'ye de taşınabiliyor.