Emekli maaşında alt limit arttı, konutta destek 25 bine çıktı

Ak Parti milletvekilleri milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren kanun teklifini Meclis’e sundu. Teklife göre en düşük emekli maaşı 1.000 TL olacak, kirada TÜFE baz alınacak, konut hesabında devlet desteği 20 binden 25 bine çıkacak.  

Ekonomide milyonları ilgilendiren ve AK Parti milletvekillerince hazırlanan kanun teklifi, Meclis’e sunuldu. Teklife göre, malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve aylıklar ile her ay itibariyle yapılan ödemeler toplamı, dosya bazında yapılacak ek ödeme dahil 1000 liradan az olamayacak. Ayrıca teklifle, er ve erbaşların genel sağlık sigortalısı sayılmayan eş ve çocukları ile anne ve babalarının bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında değerlendirilmesi sağlanıyor. 

KONUTTA DEVLET KATKISI

Türk vatandaşlarının yurt içinde konut edinimlerine destek olmak amacıyla açılacak konut hesaplarına devlet katkısı ödenebilecek. Devlet katkısı tutarın yüzde 25’ini geçemeyecek. Devlet katkısı ödemesi katılımcı bazında azami 25 bin lirayı geçemeyecek. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca, numune analiz sonuçları teknik düzenlemelere uygun olmayan kaçak akaryakıt, il özel idaresi veya defterdarlık tarafından en yakın rafinericiye satılacak. 

İŞSİZLİK MAAŞI KOLAYLAŞTI

İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılacak değişikle işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarında kolaylık sağlanacak. Bu kapsamda, ‘son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma’ şartı, ‘hizmet akdine tabi’ olarak değiştirilecek. Böylece 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına karşın devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılacak.

Tarımda yenilenebilir enerjiye tam destek 

Katma Değer Vergisi Kanunu’nda, vergiden istisna tutulan ‘organize sanayi bölgeleriyle küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleriyle yol yapımına ve işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları’ fıkrasına ‘yenilenebilir ve diğer enerji’ ibaresi ekleniyor. Böylece, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımsal üretimde kullanımı yaygınlaştırılacak.

Şalgam ve devam sütüne ÖTV yok

Hayvancılığın desteklenmesi kapsamında yurtiçinde yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışından ve üreticilerden satın alınan sütün alma bedeli üzerindeki binde 1’lik pay kaldırılacak. Şalgam suyu, çeşnili ve aromalı/aromalandırılmış içme sütleriyle bebek ve devam sütü sayılan içeceklerden ÖTV alınmayacak.

Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik 

İhalesi yapılan ve devam eden sözleşmeler, imalat girdi fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde feshedilip tasfiye edilebilecek veya devredilebilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç ve dış piyasalarda farklı kira sertifikası türlerinden ihraç yapabilecek. 

İmalatçıya teşvikler sürecek 

İmalat sanayii yatırımlarındaki KDV’den kaynaklı finansman yükünü gidermek amacıyla, bu yatırımlar nedeniyle 2018’de yapılacak inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilecek KDV’nin iade edilmesine yönelik uygulama 2019’da da sürdürülecek. Cumhurbaşkanı, süreleri beş yıla kadar uzatmaya yetkili olacak. 

Vizelerde aracı firma dönemi başlıyor

Diğer önemli değişikler ise şöyle:

- Lisanslı depoculukta vergi istisnası uzatılıyor.

- Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulacak.

- Türk Reasürans Anonim Şirketi kurulacak. 

- Emniyet memurları sandığa ortak olacak.

- Varlık finansmanı fonları BSMV’den istisna tutulacak.

- Kaçak akaryakıt rafinerilere satılacak.

- Belirlenecek ülkelerde vize başvurularında aracı firma hizmetinden yararlanılabilecek.

- TCDD yatırımları, Hazine ve Maliye Bakanlığınca finanse edilecek.