Emekli maaşı hesaplama ekranı 4A, 4B, 4C ne zaman emekli olurum

Türkiye'deki emekli sayısı 12 milyon civarında. Emekliliğe hak kazanan çalışanların sayısı da gün geçtikçe artmakta. Emekli olan veya emekliliğini bekleyenler için emekli aylığı hesaplama önemli bir işlem.

SGK emekli maaşı hesaplama, Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden emekli olacak olan vatandaşların, emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını hesaplamaya yarayan SGK işlemidir. Emekli maaşı hesaplama işlemini kişi internet üzerinden birkaç kolay adımla gerçekleştirebilir. SSK (4A) Bağ-Kur (4B) ve emekli sandığı (4C) emekli maaşı sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. 

4C NEDİR? 4C EMEKLİ MAAŞI NASIL SORGULANIR?

4C, Emekli Sandığı’na bağlı, devlet memurlarının yeni adıdır. 4C emeklilik sorgulaması için E Devlet’e giriş yapmanız ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alt başlıklarından 4C emekli aylığı bilgisi sorgulamasını bulmalısınız. https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi linkine tıklayarak da direkt olarak sayfaya erişebilirsiniz. Açılan emekli aylığınızla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

4A NEDİR? 4A (SSK) EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA NASIL ÖĞRENİLİR?

4A; bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsamaktadır. Yani eski adı ile SSK’lı çalışanlar artık 4A kapsamında değerlendirilmektedir.

4A emeklisi vatandaşların emekli maaşlarını hesaplamak isterken yapması gereken tek işlem “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine giderek “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgiler ile sorgusunu tamamlamak. Sakın unutmayın, emekli maaşınız çalıştığınız devre boyunca yatırdığınız primlerle orantılı olarak hesaplanır. E Devlet’ten de sorgulama yapılabiliyor.

4B NEDİR? 4B (BAĞ-KUR) EMEKLİ MAAŞI NASIL SORGULANIR?

4B statüsünde olanlar hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardır. İsteğe bağlı sigorta ödeyenler de bu kapsamda değerlendirilir. Yani eski adı ile Bağkurlu olanlar artık 4B olarak adlandırılmaktadırç 4B Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar ise e-Devlet’e gerekli olan TC. kimlik no ile e-Devlet şifresini girerek sorgularını tamamlayabilirler. Ancak sisteme giriş yaptıktan sonra açılan 4B emekli maaşı hesaplama sayfasında esnaf yahut tarım işçisi seçeneklerini seçmeniz gerekmektedir.

Kaç yaşında emekli olurum emeklilik yaşı hesaplama

Ne zaman emekli olurum uygulaması ile tüm emeklilik bilgilerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca erken emeklilik durumunuzu da öğrenebilirsiniz. Ne zaman emekli olurum uygulaması ile tüm emeklilik bilgilerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca erken emeklilik durumunuzu da öğrenebilirsiniz. Tüm çalışanların merakla beklediği erken emeklilik şartları nedir? Kimler erken emeklilikten yararlanabilir? 

1) KADINLARA DOĞUM İMKÂNI: Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkânı bulunuyor. Bu imkân 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırıyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuş bir anne üç çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor. Burada tek şart annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olması.

2) ASKERLİK YAŞI AZALTIYOR: Erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkânı veriyor. Sigortalıların askerlikte geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını para ödeyerek emeklilik hesaplarına saydırmaları imkânı var. Sigortalı olduktan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihi borçlandığı gün kadar geriye gidiyor. 1988 girişli birisi 1 yıl askerlik borçlanırsa 1987 girişli oluyor ve şartları buna göre belirleniyor. Böylece en az bir yaş önce emeklilik imkânı bulunuyor.

3) 15 YILDA MAAŞ: Kısmi emeklilik de denilen bu yöntemde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada ise yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60'tan başlıyor. Böylece yaşı gelmiş ama çalışma imkânı olmayan sigortalılar kısmi emeklilik imkanıyla beklemeden maaş almaya başlayabiliyor. Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli. Sonrası için ise prim 4500'e yıl şartı 25'e çıkıyor.

4) MALULLUK VE ENGELLİ DURUMU: Sağlık durumları elverişli olmayanlar için iki türlü erken emeklilik imkânı bulunuyor. Malulen emeklilikte sigortalı olduktan sonra ortaya çıkan rahatsızlıklar geçerli sayılıyor. Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak bu imkândan yararlanıp emekli olabiliyor. En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün bildirmek şartıyla malulen emeklilik imkânı veriliyor. Engelli çalışanlar ise en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabiliyor.

5) YIPRANMA HAKKI: Kanunun Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) diye tarif ettiği bu avantaj belli mesleklere uygulanıyor. Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkânına kavuşuyor. Yani bir yılda 12 ay çalışmış birisi 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor ve işe giriş tarihi de 3 ay geri çekiliyor. Bu da normal çalışanlara göre erken emeklilik ortaya çıkartıyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM İÇİN TIKLAYINIZ!

 
ERKEN EMEKLİLİK HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!