Emekli maaşı düzenlemesi TBMM'ye sunuldu: Zamdan kimler faydalanacak?

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emekli maaşı düzenlemesinin ardından akıllara ''12 bin 500 liradan yüksek emekli maaşı alanlar ve EYT'liler bu düzenlemeden faydalanabilecek mi?'' sorusu geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emre Gülşen 24 TV canlı yayınında emekli maaşı düzenlemesine ilişkin sorulara cevap verdi.

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Kanun teklifiyle birlikte 10 bin lira alan emeklilerin maaşına 2 bin 500 lira zam yapılarak 12 bin 500 TL'ye yükseltildi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emre Gülşen 24 TV canlı yayına konuk olarak söz konusu gelişmeleri değerlendirdi.

Gülşen, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"DÜZENLEME 3 MİLYON 703 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR"

Emeklilerin tümünü kapsayan bir uygulama olmadığı için açıkçası bir kısmını yaklaşık Abdullah Güler 'de bu rakamı telaffuz etti 3 milyon 703 bin kişiyi yakından ilgilendiren düzenleme.

8 bin 18 lira ve altında aylık alan kök aylığı emeklilerimiz yaklaşık 1.8 milyon kişi TÜİK'in açıklamış olduğu 24,73'lük ücret artışını yaşayamadı.

Onlar hali hazırda 10 bin lira altında almaya devam ediyordu. Meclise sunulan kanun teklifi ile birlikte bu kişilerin maaşları da 12.500 TL'ye çıkarılmış oldu. Düzenleme 1.8 milyon emekliyi ilgilendirirken 3 milyon 703 bine kadar ulaşmış oldu.

"ÜCRET ARTIŞININ BİR KISMI İŞVERENLERE YANSITILMIŞ DURUMDA"

Diğer kanun maddeleri de önemliydi oradaki kısa vadeli sigorta primi oranı yükseltildi, EYT'den emekli olarak tekrardan işe alınan emekli kişilere verilen %5'lik emekli teşviki kaldırıldı. Bu ücret artışının bir kısmı da sanırım ki işverenlere yansıtılmış durumda. Emekliler açısından önemli bir düzenleme. Ancak 12 bin 500 lira ve üzerine aylık alan emeklilerimiz için gelir adaletsizliğine sebep olacak.

"TABAN AYLIKLARIN ARTTIRILMASI HAZİNEYE YÜK OLUŞTURUYOR"

Her dönem bu şekilde taban aylıklarının arttırması hazineye de büyük bir yük oluşturuyor. Burada kök aylık düzenlemesi yapılmadı, kar payı artışı yapılmadı sadece diğer vergi kalemleri üzerinde bir düzenleme yapılarak emeklilerin taban aylıkları artırılmış gibi yorumladık. Tüm emeklilerimizi için hayırlı olsun sevindirici bir gelişme umarız ki emeklilerimizin birazcık daha refahını arttıracaktır

Başkan Erdoğan duyurmuştu: İşte 81 ilde özel fırsatlar... 2024 emekliler yılı olacak!