Elektronik çek ve bono dünyaya örnek olacak

Ticaret Bakanı Pekcan, “Elektronik çek ve bono düzenlemesi ocağın ilk haftası yayımlanacak. Sistem dünyada ilk defa Türkiye’de uygulanacak, güvenilir alışveriş imkanı sağlayacak” dedi.

Miray ÇİMEN

Türkiye elektronik çek ve bonoyla dünyaya örnek olmaya hazırlanıyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, düzenlemenin ocak ayının ilk haftası yayımlanacağını belirterek, "Yeni sistem ticaretin kolaylaştıracak ve daha güvenilir alışveriş imkanı sağlayacak” dedi. 

Geçmişi takip edilecek

Pekcan, “İlk kez Türkiye'de uygulanacak olan elektronik çek ve bonu sistemiyle yapılan alışverişte, çekin ve bonunun geçmişi takip edilebilecek" diye konuştu. Elektronik çek ve bononun yakında gündeme geleceğini belirten Bakan Pekcan, “Ocak ayının ilk haftasında yayımlanacak. Karekodlu çek uygulaması başlatmıştık şimdi karekodlu bono uygulaması başlatıyoruz. Bu düzenlemeyi ilk defa Türkiye yapacak. Cirolayanın da geçmişini sorugulayabilecek. Alışverişteki sıkıntıları mümkün olduğunca engelleyecek, güvenilir hale getirecek çalışmalar yapıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Üreticiyle tüketici buluşacak

HAL Kanunu'yla ilgili de bilgi veren Pekcan, şöyle devam etti: "Çalışmalarımızı yaptık ve komisyona sevk ettik. İnsanları üretici olmaya teşvik etmeliyiz. Üretici birliklerine toptancı hallerinde yüzde 30 yer ayıracağız. Herkese 100 liraya kiraya veriyorsak onlara 25 liraya vereceğiz. Diğerlerinden yüzde 4 vergi alıyorsak onlardan yüzde 2 vergi alacağız. Yani üreticiyle tüketiciyi buluşturacağız.” 

Kadınlara ihracatta ‘özel hat’ 

Kadın girişimciler için yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Pekcan, "İihracat desteklerinden kadın girişimcilerimizin de yeterli ölçüde yararlanabilmelerini sağlamak istiyoruz. Tam da bu noktada, Daire Başkanlığı kuruyoruz. Böylelikle kadın girişimcilerimiz ve Bakanlığımız arasında özel bir hat açıyor, onlara daha hızlı hizmet vermeyi planlıyoruz" dedi.