Enerjide 'milli' dönem: Yerli kaynak rekor kırdı

Enerji Bakanı Albayrak, ''2016, yerli ve yenilenebilir enerjide hedeflediğimiz iyileştirmeleri hayata geçirme açısından iyi bir yıl oldu. Tüm yerli kaynakların elektrik üretimindeki payını yüzde 46’dan yüzde 49.3’e çıkararak bir rekor kırdık'' dedi.

1

MİRAY ÇİMEN

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak 2016 yılının yerli ve yenilenebilir enerjide hedeflerin hayata geçirilmesi bakımından iyi bir yıl olduğunu belirterek, "2016’da yerli kömürden elektrik üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 23 artış sağladık. 2016 yılında tüm yerli kaynakların elektrik üretimindeki payını yüzde 46’dan yüzde 49.3’e çıkararak bir rekor kırdık" dedi. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Albayrak elektrikte yıl sonu rakamlarını değerlendirdi.

YERLİ KÖMÜRDEN ÜRETİM % 23 ARTTI

Göreve geldikleri günden beri hedeflerinin 'Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir' olduğunu vurgulayan Albayrak, "Yerli kaynakların elektrik üretimindeki payını, hem kurulu güç olarak hem de yerli kaynaklara dayalı santrallerin daha fazla çalışmalarını teşvik ederek artıralım istedik. Bu kapsamda getirdiğimiz desteklerle, 2015'e göre yerli kömürden elektrik üretimimizi 36 bin 180 GWh’ten, 44 bin 586 GWh’e çıkardık. Yerli kömürden elektrik üretimimizi bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında artırmış olduk. 2016 yılında, 2015 yılına göre tüm elektrik üretimimizde 10 bin 500 GWh’lik artış gerçekleşti. İşte bu artışın, yaklaşık 8 bin 400 GWh’ini yerli kömürde gerçekleştirdiğimiz artıştan sağladık" diye konuştu.  

PAYI YÜZDE 49.3'E ÇIKTI 

"2016 yılı elektrik üretiminde tüm yerli kaynaklarımızın payını ise yüzde 49.3’e çıkararak, bu alanda bir rekor kırmış olduk" diyen Albayrak, şöyle konuştu: "2015’te 120 bin 355 GWh olan yerli kaynaklardan elektrik üretim miktarını yüzde 11’lik bir artışla, 134 bin 297 GWh’e yükselttik. Türkiye’nin elektrik üretiminin çok düşük seviyelerde olduğu dönemlerde, sadece barajlarımız üretimin büyük oranını karşılamaya yetiyordu. Ancak bugün çok daha büyük, her alanda gelişme göstermiş, iddia sahibi bir Türkiye var. Son 14 yılda, 123 bin GWh düzeyinde elektrik üreten bir seviyeden, 272 bin GWh’in üzerinde bir üretim büyüklüğüne geldi." Yerli kaynaklardan üretimin payındaki artışın ithal kaynaklardakiartıştan fazla olduğunu vurgulayan Albayrak, "Cari açığımıza en çok etki eden, ithal enerji kaynaklarımızın başında gelen doğalgazın, üretimdeki payında ise düşüş sağladık" dedi.

Doğalgazda yüzde 10 düşüş

Bakan Albayrak sözlerine şöyle devam etti: "2015'te doğalgazdan 99.219 GWh elektrik üretirken, 2016'da gerçekleşen azalış ile doğalgazdan üretim 88.609 GWh oldu. Yani doğalgazdan üretimde yüzde 10’dan fazla düşüş gerçekleştirdik. Yani hem elektrik üretimimizi artırdık, hem de elektrik üretiminde kullanılan doğalgazda azalma sağlayarak, enerji üretimimizin cari açık üzerindeki etkisini azaltmış olduk." 

YENİLENEBİLİRDE YÜZDE 31 ARTIŞ

Kömürde hedeflenen artışa benzer bir artışın da yenilenebilir enerjiden sağlandığını kaydeden Bakan Albayrak, şöyle devam etti: "2016'da bir önceki yıla göre yenilenebilir enerjinin (rüzgar, güneş, biokütle, jeotermal) payını yüzde 31 artırdık. Şimdi, burada da önemli bir adım atmamız gerekiyor. Yenilenebilir kaynaklardan üretimi ve bu üretimin tüm enerji üretimindeki payını artırırken, ithalata dayalı bir yol izlememiz gerekiyor. Bu yıl, hem rüzgarda hem de güneşte yapacağımız YEKA ihaleleriyle yapısal bir dönüşüm hedefliyoruz. Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini ileri taşırken, bunu yerli teknolojilerle sağlamış olmak istiyoruz."

Kömürde önemli ihaleler yapılacak 

Yerli stratejisinin bir diğer ayağını yerli kömürün oluşturduğunu vurgulayan Albayrak, şunları söyledi: "Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz ve dünyanın, özellikle gelişmiş ülkelerin, hala elektrik üretiminde birincil kaynak olarak başvurduğu kömürü kullanmamız gerekiyor. Bunun için inşallah yerli kömürde önemli projelerin ihalelerini gerçekleştireceğiz. Avrupa’nın 2024 ve sonrası için ön gördüğü emisyon kriterlerinin çok daha altında, çok daha çevreci kriterlerle hayata geçireceğimiz bu projelerle, hem enerji maliyetlerimizde düşüş hem de yerli kaynaklarımızın üretimdeki payında artış sağlamış olacağız."