Miray Çimen
Elektrik sektörünün önümüzdeki dönemki yol haritası netlik kazanmaya başladı. Buna göre, yeni dönemde elektrik hizmetlerinde teknolojiye daha fazla yatırım yapılması ve yaklaşık 2.7 milyar liralık bir kaynağın teknoloji yatırımlarına ayrılması öngörüldü. Tarımsal sulamada da enerjinin kaçak kullanımının önlenmesine yönelik çalışmalar da hızlandırılacak.
RUHSATSIZ BİNALAR SORUN
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından İstanbul'da düzenlenen sektör toplantısında, ruhsatsız binalara ilişkin sıkıntı da dahil sektörün taleplerinin gündeme geldiğini belirten Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, “Biz ruhsatı olmayan binalara enerji veremiyoruz. Bunun ciddi hukuki yaptırımları var. Bu bağlanırsa, alttan üste kadar herkes sorumlu” dedi. Suyu, doğalgazı, telefonu olan insanların mağdur olmasını, yüksek bedelle elektrik kullanmasını engellemek amacıyla çözüm bulunmasını istediklerini kaydeden Çeçen “Vatandaşın mağduriyeti giderilmeye çalışılacak. Eskiden bütçe kanununa ilave yapılırdı. Kamu hizmetinden yararlanması için geçici abonelik verilirdi. Bunun gibi çözümlerin tartışılmasında fayda görüyoruz” diye konuştu.
TEKNOLOJİYE 2.7 MİLYAR LİRA
Çeçen, önümüzdeki süreçte teknolojiye 2.7 milyar liralık bir kaynak ayıracaklarını belirterek, “Coğrafi bilgi sistemi, SCADA sistemleri, bütün bu kurulan sistemlerin güvenlik sistemleri, bütün bunlar teknolojik yatırımlarımızı oluşturuyor. SCADA sistemi, oluşan arıza veya oluşma potansiyeli olan arızalarda önlemleri önden veya anında alıp kısa zamanda çözüm üretme sistemidir" diye konuştu.
KAYIP KAÇAK DÜŞTÜ
Kaçakla mücadelede Ar-Ge'nin önemli bir yer tuttuğunu anlatan Çeçen, “Van Gölü EDAŞ sayaçların uzaktan takibi projesi kapsamında, kaçak kullanımı yüzde 65’lerden yüzde 15’lere indirdi. Türkiye genelinde 5 senede yüzde15’lere düştü" diye konuştu.
Yayla ve mezralar için çalışma
Yaylalara ya da mezralara elektrik verilmesiyle ilgili de bir çalışma olduğunu söyleyen Çeçen, “Buralara gerekli izinler kamu kuruluşlarından alınmadıkça enerji bağlanamıyor. Bağlarsanız suç işlemiş olursunuz. Burada lokal çözümler önemli. Kamunun ve gerekirse bizlerin de katkısıyla oraya hat götürmektense, güneş, ısı pompaları, depolama ve basit rüzgâr projeleriyle oranın enerji ihtiyacını karşılamamız lazım. Biz de burada üzerimize düşeni yaparız” dedi.