Elektrikli ve % 100 yerli

Teslimler yakında başlıyor! Yerli elektrikli otobüs yola çıkmaya hazır. TEMSA ve ASELSAN tarafından geliştirilen yüzde 100 yerli elektrikli otobüs Avenue EV, banttan indi. Otobüsün teslimleri yakında başlıyor.

Türkiye'de şehiriçi ulaşımda, yerli ve elektrikli araçların payı artıyor. TEMSA ve ASELSAN'ın işbirliğiyle geliştirilen, yüzde 100 yerli elektrikli araç Avenue EV, seri üretime hazır hale geldi. Geçtiğimiz yıllarda imzalanan anlaşma kapsamında, ASELSAN'ın elektrikli çekiş sistemleriyle donatılan, Türk otomotiv sanayiinin en yüksek yerlilik oranına sahip olduğu belirtilen elektrikli otobüsü Avenue EV'nin tüm süreçleri tamamlanarak banttan indi. Yerli teknolojinin elektrifikasyonda yaygınlaşması ve Türkiye'nin enerji bağımlılığının düşürülmesi anlamında önemli bir hamle olarak görülen araçların, kamu kurumlarına yönelik ilk teslimleri önümüzdeki günlerde gerçekleşecek.

15 DAKİKADA ŞARJ

Avenue EV'nin diğer yerli elektrikli otobüslerden farkı ise, elektrik motoru, çekiş eviricisi, ana bilgisayarı, gösterge paneli gibi normalde ithal olan bileşenlerin ASELSAN tarafından yerli olarak üretilmiş olması. Bu kapsamda Avenue EV, Türkiye'de yerlilik oranı en yüksek araç olarak dikkat çekiyor. ASELSAN tarafından global ihtiyaçlar göz önüne alınarak, çevreci bir bakış açısıyla geliştirilen otobüs, fosil yakıt yerine sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan elektrikle çalışıyor. Kısa şarj özelliğiyle 15 dakikada tam şarja ulaşabilen araç, bu sayede 80 kilometre yol kat edebilirken; duraklarda kısa süreli şarjlarla 24 saat hizmet sunabiliyor.

TÜRK ÜRETİCİLER GAZA BASTI

Yerli üreticilerden Karsan da Bursa'da yüzde 100 elektrikli ve otonom otobüsü Atak'ı üretip iç ve dış pazarlarda kullanıma sunuyor. Bozankaya'nın da yerli ve elektrikli otobüsleri İzmir, Eskişehir, Elazığ, Kayseri, Malatya ve Manisa'nın ardından son olarak Ankara'da da kullanıma girdi. Bozankaya'nın 12, 18 ve 25 metrelik otobüsleri var.

MİLLİ TEKNOLOJİYE DESTEK

TEMSA CEO'su Tolga Kaan Doğancıoğlu, "İlk çalışmalarına 2015'te başladığımız; bunun yanında hem ülkemiz hem de sanayimiz için tarihi bir adım olarak gördüğümüz bu proje, aynı zamanda, yerli ve milli teknolojiye destek ve teşvik anlamında da büyük bir hamle" diye konuştu. ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Bekar da, "Bu projeyle en büyük hedefimiz, yerli ve milli elektrifikasyon sistemlerinin yaygınlaşarak ülkemizde bu konuda bir ekosistemin oluşması" ifadelerini kullandı.