Elektrikli araç kredisine güncelleme

Elektrikli araç kredileri, artan fiyatlar nedeniyle yeniden düzenlendi. Fiyatı 1.6 milyon TL altındaki bir aracı alan tüketici, araç değerinin % 70'i kadar kredi kullanıp, 48 ay vade yapabilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), elektrikli taşıt alımına ilişkin kredi tutarlarını artan fiyatları dikkate alarak güncelledi. Buna göre daha önce 48 ay vade sadece 900 bin liranın altındaki araçlara tanınırken bu tutar 1.6 milyon liraya çıktı.

5 MİLYONA KREDİ YOK

Fiyatı 1.6 milyon liranın altında olan bir aracı alan tüketici, kredi kullanırken 48 ay vade yapabilecek. Nihai fatura değeri 1.6 milyon lira üzerinde olup 3 milyon lira üzerinde olmayan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde vade sınırı 36 ay olurken, 3-4 milyon lira aralığındaki araçlarda vade sınırı 24 ay olarak belirlendi. Fatura değeri 4-5 milyon lira olan araçlarda ise vade sınırı 12 ay oldu. 5 milyon liranın üzerindeki araçlar ise kredi kullanamayacak.

Yapılan diğer düzenlemeyle kredi sınırları da genişletildi. 1.6 milyon liraya araç alan tüketici, yüzde 70'i kadar kredi kullanabilecek. Daha önce yüzde 70 kredi kullanımı için 400 bin liralık araç limiti vardı. Nihai fatura değeri 1.6-3 milyon lira arasında olanlar ise yüzde 50 kredi kullanabilecek. Fiyatı 4-5 milyon lira arasında olan araçlar için de tüketici araç değerinin yüzde 20'si kadar kredi kullanabilecek.

BDDK piyasa gerçeğine uydu

Alınan son karar öncesinde 2 milyon TL üzerinde araçlara taşıt kredisi verilemiyordu. Uzmanlar piyasa gerçekleriyle uyumlu yeni kararın taşıt kredisi bulmayı kolaylaştırıcı bir adım olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirterek, Merkez Bankası'nın taşıt kredilerinde aylık büyüme sınırını yüzde 2 olarak belirlediğine dikkat çekiyorlar.